Za godinu završetak freskopisanja crkve u Andrićgradu

11.01.2024.

U Hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu u toku je freskopisanje, a planirano je da kompletni radovi budu završeni za godinu dana.

Freskopis je povjeren živopiscima koji su završili Akademiju Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu, a na oslikavanju Hrama su angažovani od početka gradnje.

Slikar Aleksandar Živadinović rekao je novinarima da je potrebna velika posvećenost za završetak živopisa za hram ove veličine, čija će posebnost biti prikazana scenama Kosovskog boja, posljednjeg pričešća pred ovu bitku, sa posebnim akcentom na starobrodske mučenike.

„Oltar privodimo kraju, a na proleće ćemo krenuti sa oslikavanjem kupole“, naveo je Živadinović.

On je rekao da se ovim poslom bavi gotovo 20 godina, te da je freskopisao svetinje u Srbiji, Republici Srpskoj i Americi.

„Oslikavali smo Saborni hram u Trebinju, Hercegovačku Gračanicu, Hram Svetog Save u Beogradu, crkve Svetog Save u Los Anđelesu i Finiksu u Americi“, istakao je Živadinović.

Starješina Hrama, protojerej-stavrofor Dragan Vukotić rekao je da je u planu da oslikavanje bude završeno za godinu dana zbog velike kvadrature i zahtjevnosti.

„Slikari živopisci iz Beograda radili su i freske na ikonostasu koje su u pozlati, dveri, ulazna vrata Hrama. Osim Kosovskog boja koji će biti prikazan na poseban način, namjera nam je da oslikamo i dabrobosanske mučenike, a posebna freska koja će zauzimati pet kvadrata biće posvećena starobrodskim mučenicima. Veoma mi je drago da smo nastavili saradnju“, naglasio je Vukotić.

Vukotić je rekao da je u planu i sanacija dijela krova koji je prokišnjavao i dodao da je sredstva za realizaciju svih ovih radova obezbijedilo preduzeće „Hidroelektrane na Drini“.

SRNA