Pjesnici iz Srbije družili se sa višegradskim osnovcima

29.11.2023.

U okviru manifestacije „Dani Srbije u Republici Srpskoj“, danas je u Kulturnom centru „Ivo Andrić“ u Višegradu priređen interaktivni program za djecu na kojem su nastupili književnici iz Srbije Gordana Timotijević i Dejan Aleksić.

Pisac i književni prevodilac Gordana Timotijević rekla je da svako druženje sa djecom za nju predstavlja posebno zadovoljstvo i izrazila nadu da su i mališani naučili nešto novo upoznajući pisce koji dolaze iz drugog kraja.

„Smatram da je ovo prilika da deca razgovaraju sa piscima, saznaju o čemu pišemo, te da se zainteresuju i pročitaju neku našu knjigu“, navela je Timotijević.

Književnik Dejan Aleksić iskazao je zadovoljstvo na prilici da održi književni susret sa djecom u višegradskom Kulturnom centru koji nosi ime proslavljenog pisca Ive Andrića.

„Mi smo iz reda autora koji vole neposredne susrete sa književnom publikom, budući da nam je veoma važno kako deca danas reaguju na ono što se za njih stvara u književnosti i koja su njihova očekivanja“, rekao je Aleksić.

On je ukazao na to da današnja djeca odrastaju u digitalnom dobu i da u njihovom vaspitanju i obrazovanju veliku ulogu imaju savremeni mediji koji imaju neuporedivo bolju poziciju u odnosu na knjigu.

„Knjiga zahteva posebnu koncentraciju, vreme, čitalačke navike, pa je jedan od najtežih zadataka pisaca da kod dece vrate uverenje da knjiga ima važno mesto u njihovoj svakodnevici“, naglasio je Aleksić.

Manifestacija „Dani Srbije u Republici Srpskoj“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

SRNA