Motivisati mlade na sklapanje braka i na rađanje

09.09.2023.

U Višegradu je danas, u organizaciji Udruženja porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“ Republike Srpske, održana panel diskusija o porodici i njenom opstanku tokom koje su prisutni upoznati o prijedlogu zakona o majci s ciljem motivisanja mladih na sklapanje braka i na rađanje.

Predsjednik ovog udruženja Miladin Gotovac rekao je novinarima da je upoznao prisutne o prijedlogu ovog zakona koji će biti upućen u proceduru, a kojim će biti obuhvaćena sva djeca i sve majke.

„Ta mjera odnosila bi se na motivisanje mladih na sklapanje braka, ali i majke da rađaju kako prvo, tako četvrto i svako naredno dijete“, naveo je Gotovac.

On je zahvalio predstavnicima resornog ministarstva, Javnog fonda za dječiju zaštitu, te predstavnicima opština Rudo i Višegrad koji su prisustvovali panel diskusiji.

Potpredsjednik republičkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece Olivera Nedić istakla je da je panel diskusija počela u pet minuta do podne što simbolično ukazuje na demografsku situaciju u Republici Srpskoj. Ona je navela da je potrebno da 22 odsto reproduktivnog stanovništva završi reprodukciju sa jednim djetetom, isto toliko sa dvoje, a čak 56 odsto sa troje djece.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da svi treba da učine sve na stimulisanju mladih ljudi da osnivaju porodice.

„Krajnje je vrijeme da se osvijestimo i ne dozvolimo da demografska slika bude još gora“, napomenuo je Đurević i najavio da će opština Višegrad nastaviti sa pronatalitetnim mjerama.

Podršku panel diskusiji pružili su opština Višegrad i lokalno Udruženje „Četiri i više“.

SRNA