Šulić: Višegrad – Kulturni centar Srpske 365 dana u godini

18.08.2023.

U Andrićgradu u Višegradu je održan festival folklora „Licidersko srce“ koji je okupio učesnike iz 15 zemalja sa četiri kontinenta, a kojem je prisustvovao i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.

Šulić je istakao da je Višegrad kulturni centar Srpske 365 dana u godini.

„Drago mi je da je Republika Srpska pokazala da voli tradiciju, da zna njegovati tuđe kulture, ali i prenositi na mlađe naraštaje svoju kulturu. Republika Srpska i Srbija su ponovo pokazale da su jedno i ova manifestacija se održava u Užicu i Višegradu što pokazuje sa specijalne paralelne veze funkcionišu na lokalnom nivou“, rekao je Šulić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je otvorio festival sa učesnicima iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Poljske, Kanade, Kine, Gruzije, Meksika, poručio je da je ovo jedna od najljepših manifestacija koja spaja ljude pjesmom i igrom.

„Na ovaj način mi našu djecu od najmlađih dana učimo zajedništvu i prepoznavanju različitosti u kulturi, tradiciji i istoriji. To je uslov da se bolje razumijemo, pomažemo i da budemo jedni uz druge“, istakao je Đurević.

On je naglasio da su ponosni na činjenicu da je festival u funkciji promocije dobrih odnosa Republike Srpske i Srbije i značajan je za očuvanje nacionalnog identiteta, kulture, tradicije i običaja.

Predstavnica Organizacionog odbora festivala Ivana Cvetković istakla je izuzetnu saradnju sa opštinom Višegrad, naglasivši da stanovnici ovog grada jednim srcem dišu sa festivalom.

„Ove godine je bilo najviše posetilaca na festivalu. Imali smo utisak da su svi građani Višegrada došli da pozdrave folklorce iz različitih krajeva sveta“, dodala je Cvetkovićeva.

Festival „Licidersko srce“ održava se u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu.

Manifestaciju organizuje užičko Udruženje „Era“ u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, gradovima Užicem i Višegradom, te Turističkom organizacijom Zlatibora.

Festivalu je prisustvovao i predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljko Elek.

SRNA