Povelja bratstva Tasić pripala opštini

29.07.2023.

Opština Višegrad dobitnik je ovogodišnje Povelje „Brvno“ koja je danas uručena načelniku opštine Mladenu Đureviću na 14. Saboru Tasića održanom u selu Bijela kod Višegrada.
Đurević je istakao da mu je čast primiti ovu povelju, koja se svake godine uručuje pojedincima ili ustanovama.

Povelja je specijalno urađena od komada daske od lučevog brvna, kojim su prije više od stotinu godina građene kuće Tasića u Bijeloj.

„U ime opštine Višegrad i u svoje ime želim svim Tasićima da se zahvalim što su znali da cijene sve ono što opština Višegrad radi i pomaže ovo mjesto, konak i crkvu. Nastavićemo i u narednom periodu da pomažemo jer vidjeti okupljenu familiju na jednom mjestu je veliki događaj za nas kao narod“, istakao je Đurević u izjavi novinarima.

On je napomenuo da su sela iz godine u godinu sve više pusta i da ovakvi sabori treba da podstaknu sve koji su otišli sa sela da se vraćaju.

Momir Tasić rekao je da je iz sela otišao 1975. godine i da je srećan što sada ima gdje da se vrati i da se djedovini oduži.

„Doći će vreme da se vraćamo, tako da ovi sabori mnogo znače. Velika je stvar da obnovimo sela“, poručio je Tasić.

Branislav Tasić rekao je da je od prvog dana aktivista sabora, te da je dobrovoljnim prilozima pomagao koliko je mogao.

„Dajem primjer mojim sunarodnicima iz sela da svi treba da preuzmu obaveze na sebe da bi ovo opstalo. Mi smo ovo napravili, zaživelo je i treba da čuvamo našu tradiciju koju smo izgradili“, istakao je Tasić.

Starješina bratstva Radoje Tasić je rekao da je decenijska želja bratstva Tasić da se okupe na Saboru ostvarena 2009. godine, kada je donesena odluka da se gradi crkva brvnara.

„Crkvu gradimo još, ona je napravljena od osam srušenih kuća brvnara. Svako brvno ima istoriju staru oko 100 godina. Crkva je već stara više od 100 godina iako je pravljena 2010. godine. Cilj održavanja sabora nije samo da se molimo Bogu u Crkvi, nego da natjeramo ljude da obnove svoje kuće i okućnice“, istakao je Tasić.

On je naglasio da je 90 odsto kuća bilo zaraslo u korov kada su počeli sa Saborom, a da danas nijedna kuća nije zarasla.

„Imamo i primjere mladih koji su došli u selo, obnovili kuće i provode ovdje odmor. Tasići su postali i turistička atrakcija jer dosta ljudi dođe vikendom u portu hrama“, naveo je Tasić.

On je napomenuo da u porti ima Tasijin konak gdje će biti sobe za monahe, muzej Tasića, internet radio Dabrobosanske eparhije i narodni dom.

Saborovanje je počelo liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja kojoj su prisustvovali saboraši i njihovi gosti.

SRNA