Predstavljeno učeničko stvaralaštvo o temi stradanja Srba u 20. vijeku

20.04.2023.

U Domu kulture u Višegradu danas je učenicima i profesorima Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ predstavljeno učeničko stvaralaštvo o temi stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Program je pripremila profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević koja je u obraćanju rekla da je čas posvećen sjećanju na stradanje srpskog naroda u 20. vijeku.

„Danas smo umjetnički oživjeli sjećanje na starobrodske stradalnike. Neka ovo bude najvažnija lekcija koju učenik u toku školovanja može naučiti“, poručila je Miloševićeva.

Sveštenik Dragan Vukotić rekao je da je naš nacionalni zadatak da to ostane dio kolektivnog pamćenja, kao zalog za mirnu budućnost.

On je učenicima i profesorima ispričao o mjestu Stari Brod u Višegradu gdje je podignut spomen-kompleks u znak sjećanja na stravični zločin iz Drugog svjetskog rata koji se desio u proljeće 1942. godine kada su pripadnici zloglasne ustaške legije na tom mjestu pobili 6.000 nevinih Srba.

Profesor pravoslavne vjeronauke Zoran Kanostrevac rekao je da stratišta kao što su Brod na Drini, Prebilovci, Jadovno, Kragujevac, Kraljevo i mnoga druga moraju biti sačuvana od istorijskog zaborava.

„I pored svega, važno je razviti čovjekoljublje, a ne mržnju i osvetoljubivost“, poručio je Kanostrevac.

Učenici su izradili publikaciju u štampanoj i elektronskoj formi u kojoj su obradili istorijski dio o stradanju Srba u 20. vijeku i geografskom položaju stratišta.

U publikaciji je, između ostalog, navedeno da su životi 37.139 djece ugašeni na 1.398 stratišta u oblastima koje su ulazile u sastav Nezavisne Države Hrvatske.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske predložilo je svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj da Nedjelju kulture sjećanja i pamćenja od 19. do 24. aprila obilježe na primjeren način, u skladu sa temama predmeta od nacionalnog značaja.

SRNA