Pčelari imaju podršku opštine

19.04.2023.

Opština Višegrad pružiće svu potrebnu podršku pčelarima i u budžetu su obezbijeđena i sredstva za Udruženje pčelara, izjavio je načelnik Mladen Đurević nakon sastanka sa novoizabranim predsjednikom Udruženja Aleksandrom Masalom.

Đurević je pojasnio da su sredstva za podršku pčelarima planirana kroz sredstva za poljoprivredu, za koju je ukupno predviđeno 69.000 KM.

„Pravo na novčane podsticaje za uzgoj pčela mogu ostvariti svi pčelari sa prebivalištem na području opštine Višegrad koji posjeduju minimalno 20 košnica. Podsticaj se može ostvariti pojedinačno ili putem zajedničkog zahtjeva putem Udruženja pčelara i iznosi osam KM po košnici“, izjavio je Đurević novinarima.

On je napomenuo da, osim toga, samo Uduženje pčelara može dobiti podsticaj za realizaciju svojih projekata apliciranjem za sredstva za razvoj poljoprivrede.

Masal je rekao da je na sastanku bilo riječi o pomoći pčelarima i naslijeđenim dugovima Udruženja, koje je, kako je podsjetio, bilo pred gašenjem.

On je naveo da je dogovoreno da će opština izdvojiti sredstva kako bi pomogla omasovljenje proizvodnje meda u višegradskom kraju, te pozvao sve da se okupe oko Udruženja kako bi pokazali da ono može biti od posebnog značaja za opštinu Višegrad.

„Razgovarali smo i o sajmu meda, načelnik ima želju, a i spremnost, da pomogne u ponovnom organizovanju regionalnog sajma meda i opreme za pčelarstvo, kao vida promocije opštine Višegrad kao grada turizma u kojem se proizvodi posebna vrsta meda, koja je karakteristična samo za ovo područje“, naglasio je Masal.

Na području Višegrada plečari imaju 2.500 košnica.

SRNA