Legalizovati plovila na vodi

05.04.2023.

Sva plovila na vodi koja se bave prevozom turista treba da se legalizuju, što podrazumijeva izdavanje fiskalnih računa i putničko osiguranje, zaključak je na sastanku sa članovima Udruženja brodara iz ove lokalne zajednice i predstavnika opštine Višegrad.

Načelnik opštine Mladen Đurević rekao je novinarima nakon sastanka da je cilj da se ta privredna grana unaprijedi i da se legalizuje posao, ali i da se turisti osjećaju sigurnije prilikom same vožnje.

„Cilj nam je da imamo registrovane sve vlasnike brodića, da izdaju fiskalne račune i da svi putnici imaju osiguranje“, istakao je Đurević.

On je izrazio očekivanje da će i ove godine u Višegradu biti rekordan broj turista.

„Mi zajedno sa Olimpijskom centrom Jahorina pokušavamo da napravimo nove sadržaje kako bi omogućili turistima da ostanu veći broj dana, da upotpunimo sve ono što žele da vide i dožive“, napomenuo je Đurević.

Predsjednik Udruženja brodara „Višegrad na Drini“ Davor Radović rekao je da su na sastanku pokrenute inicijative da se legalizuje putnički saobraćaj na vodi.

„Potrebno je da obratimo pažnju na bezbjednost saobraćaja iz razloga što je dosta putnika na vodi kako bi se izbjegli nemili događaji, a brodare će obilaziti inspekcija koja će biti na vodi“, istakao je Radović.

Udruženje brodara ima šest registrovanih plovila koji se bave prevozom turista na vodi.