Iskoristiti prirodne ljepote na pravi način

31.03.2023.

Opština Višegrad će u saradnji sa Turističkom organizacijom raditi na razvoju seoskog turizma kako bi prirodne ljepote ovog kraja bile iskorištene na pravi način, zaključeno je danas na konferenciji o razvoju i ulaganjima u ruralni turizam.
Osim predstavnika Višegrada, učestvovali su i predstavnici Turističke organizacije Užice, Regionalne razvojne agenciji Zlatibor iz Užica i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je novinarima da je opština spremna da pomogne svima koji bi u selu ili prigradskoj oblasti pokrenuli ovaj vid turizma.

On je podsjetio da je nedavno održan sastanak sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem koji je pružio punu podršku za nastavak razvoja ove vrste turizma.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Marko Božić naglasio je da mu je drago što je opština prepoznala važnost ulaganja u ruralni razvoj i na ovaj način pokušava da zaustavi trend odlaska iz sela u veće gradove.

„Turistička organizacija je spremna da podrži napredak seoskog turizma, prije svega putem reklamiranja na sajtovima, društvenim mrežama i brošurama“, dodao je Božić.

Miroslav Ivanović, viši savjetnik za turizam i održivi razvoj u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor, rekao je da su imali zadatak da predstave ono što lokalne samouprave rade na unapređenju seoskog turizma u zapadnoj Srbiji.

„U Užicu i Prijepolju otvoren je Fond za poljoprivredni razvoj u kojem učestvuju opština i Fond `Vlade Divac`, a realizuje se putem ove regionalne razvojne agencije. Svake godine se raspisuje javni konkurs na koji se mogu prijaviti poljoprivredni proizvođači i seoska turistička domaćinstva s ciljem unapređenja poslovanja i razvoja“, naveo je Ivanović.

Vlasnik Etno-sela „Ziličina“ iz Rogatice Slobodan Brkić kaže da posluju od 2016. godine i da nastoje da prošire kapacitete i ponudu. Posjetiocima nude jahanje konja, branje ljekobilja, planinarenje i još mnogo toga.

Dragica Ojdanić iz sela Ravni kod Užica rekla je da u svom poljoprivrednom gazdinstvu ima više od 100 životinja, da se bavi uzgojem koza i proizvodnjom sira, gajenjem živine, svinja, voćarstvom, a hranu, kako kaže, proizvodi u skladu sa prirodom.

SRNA