U ponedeljak besplatni ginekološki preventivni pregledi

26.01.2023.

U Domu zdravlja Višegrad, povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, podijeljen je promotivni materijal koji sadrži informacije o značaju prevencije, a u ponedjeljak, 30. januara, planiran je besplatni preventivni ginekološki pregled.

Specijalista ginekologije u višegradskom Domu zdravlja Darko Lekić rekao je da je rak grlića materice drugi najčešći karcinom kod žena poslije karcinoma dojke, te naglasio da je odlučujući korak u sprečavanju širenja ove bolesti odgovornost i redovno javljanje na pregled.

„Riječ je o veoma rasprostranjenom oboljenju. Žena bi trebalo da ide na ginekološki pregled bar jedanput godišnje, te da se radi Papanikolau test i kolposkopski pregled. Tako se može preventivno djelovati i vrijeme otkrivanja bolesti je odlučujuće za njeno izlječenje“, istakao je Lečić.

On je naveo da je riječ o oboljenju koje je najčešće povezano sa humanim papiloma virusom, a faktor rizika predstavlja i promiskuitetno ponašanje, rano stupanje u seksualne odnose, neadekvatna higijena, kao i konzumiranje cigareta.

„Najviše pažnje danas se posvećuje humanom papiloma virusu koji se može dijagnostikovati, a savjetuje se i vakcinacija protiv HPV koja kod nas još nije zaživjela“, rekao je Lečić i podsjetio da su u Evropi dostupne tri vakcine.

Besplatni preventivni ginekološki pregled u višegradskom Domu biće organizovani od 9.00 do 16.00 časova.

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice ove godine se obilježava od 23. do 29. januara s ciljem podizanja svijesti kod žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

SRNA