Sekcija kućne radinosti SSD “Soko” proslavila krsnu slavu

26.12.2022.

Sekcija kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna proslavila je krsnu slavu Prepodobnog čudotvorca Spiridona.

Slava je proslavljena u manastiru Sveog oca Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci gdje su čin lomljenja slavskog kolača obavili sveštenik Aleksandar Topalović i igurman manstira, arhimandrit otac Jovan Gardović uz sasluženje monaštva.

Predsednik SSD „Soko“ Miroslav Vuković čestitao je članicama ove sekcije slavu i istakao da je osnovni cilj ove sekcije njegovanje narodnih rukotvorina.

„Sa svojim originalnim radovima naše tkalje predstavile su se na brojnim izložbama ne samo u Višegradu nego i širom Republike Srpske“ rekao je Vuković.

On je dodao da je jedan od prioriteta u narednoj godini omasovljavanje člasntva u ovoj sekciji posebno mlađim generacijama koje će naslijediti put tradicije sokolovih tkalja.

„Takođe jedan od planova je da se i „Sajam rukotvorina“ koji je prvi put održan 2019. godine ponovo organizuje i uđe u naš kalendar tradicionalnih aktivnosti“ naveo je Vuković.

Na slavi se prisutnima obratila i Branka Čarapić, bivša predsednica sekcije koja se zahvalila svima koji su joj pružili pomoć i nesebičnu podršku tokom oporavka nakon teške saobraćajne nesreće.

„Želim da svim članicama čestitam slavu, ali i da se zahvalim monasima manastira Svetog oca Nikolaja, člaovima SSD „Soko“, načelniku opštine Višegrad Mladenu Đuroviću te svim ljekarima u Domu zdravlja Višegrad i bolnice u Foči bez čije podrške sigurno ne bih mogla da prebrodim težak period koji je sada iza mene“ rekla je Čarapićeva.

Sekcija kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ formirana je 2006. godine i broji oko 15 članica.

Radio Višegrad/ M.Kusmuk