Civilna zaštita Višegrad novim projektom unapređuje svoj rad

14.12.2022.

Civilna zaštita Višegrad je dobila priliku da unapređuje svoj rad kroz projekat IPA poplave i požari, Prevencija poplava i upravljanja rizikom od šumskih požara na zapadnom Balkanu i Turskoj koji se finansira kroz podršku Evropske unije.

Tim povodom je u opštini Višegrad održan sastanak na kojem se razgovaralo o unapređenju kapaciteta Civilne zaštite za efikasnije i brže postupanje u slučaju elementarne nepogode poplave, te odobrenim sredstvima za nabavku informatičke opreme u cilju efikasnijeg postupanja u lancu komunikacije.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević upoznao je prisutne da je opština implementirala jedan  IPA prekogranični projekat sa Srbijom „Uspostavljanje sistema odbrane od poplava“ 2019. godine koji je bio vrijedan oko 522.000 KM kroz koji je urađen obaloutvrdni zid na rijeci Rzavu, obučeno 11 pripadnika Civilne zaštite, nabavljena oprema za Civilnu zaštitu uz terensko vozilo.

On je zahvalio za realizaciju projekta i radionicu koja je sprovedena u Višegradu.

Član radne grupe Jelena Savović Todorović rekla je da su članovi Civilne zaštite upoznati o preventivnom djelovanju u cilju sprečavanja i ublažavanja posljedica od nepogoda, te imali obuku o simulaciji poplave, sistemu ranog uzbunjivanja u slučaju poplava.

„Na Radionici koja se bavila mehanizmima za izradu Planova za upravljanje rizicima od poplava su bila prisutna i dva eksperta za poplave iz Italije i Francuske koji su obišli sa nama teren i dali preporuke za buduće planiranje zaštite od poplava. Oni su pohvalili sprovedene aktivnosti i rekli da je ovo bila najbolje organizovana terenska posjeta od svih pet lokacija koje su posjetili“, istakla je Savović Todorović.

Sastanku su prisustvovali predstavnici „CIMA“ Fondacije iz Italije, Francuske i Češke, Ministarstva bezbjednosti BiH, Agencije za vodno područje rijeke Save, Republičkog hidrometeorološkog zavoda iz Banja Luke, Federalne uprave CZ, Republičke uprave CZ Republike Srpske, Uprave CZ Unsko-sanskog kantona i predstavnici Civilne zaštite Višegrad.