Koristiti raspoložive resurse za unapređenje sigurnosti

08.03.2022.

 

Učesnici Foruma za bezbjednost opštine Višegrad istakli su da će učiniti dodatne napore i koristiti sve raspoložive resurse kako bi unaprijedili sigurnost građana ove lokalne zajednice, koja je ocijenjena zadovoljavajućom.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su na sjednici Foruma doneseni konkretni zaključci koji se tiču bezbjednosti građana.

„Donijeli smo zaključke da se postave saobraćajni znakovi na mjestima gdje nedostaju i usporivači brzine“, izjavio je Đurević novinarima.

On je naveo da je podnesen prijedlog Skupštini opštine Višegrad za nabavku najneophodnije opreme i vozila koji su potrebni Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici za efikasno obavljanje dužnosti, u iznosu od 250.000 KM.

Na sjednici Foruma za bezbjednost dogovoreno je da će akcenat u narednom periodu biti na zaštiti od požara, naročito tokom proljeća, kada je na području Višegrada zabilježen najveći broj nekontrolisanog širenja vatre uzrokovanog najčešće ljudskim nemarom.

Starješina Vatrogasne jedinice Višegrad Željko Milošević napomenuo je da su u toku prošle godine vatrogasci imali 123 intervencije, među kojim je bilo 29 požara šume i 46 niskog rastinja, te dva koja su zahvatila Pančićevu omoriku.

Vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva „Panos“ Miroslav Savić rekao je da je u posljednjih nekoliko godina načinjena velika šteta prouzrokovana požarima na području Višegrada, te da je požar prošle godine na Stocu trajao tri mjeseca, pri čemu je izgorjelo 60 odsto šume pod Pančićevom omorikom.

„Kada prođu snježni nanosi organizovaće se zajedničke patrole Ministarstva unutrašnjih poslova, šumskog gazdinstva i nadležne inspekcije po mjesnim zajednicama kako bi se stanovništvo uputilo u zakonske mjere požarne zaštite i zaštite šuma, ali takođe i konsekvenci do kojih neodgovorno ponašanje može dovesti“, naglasio je Savić.

Sastanku Foruma za bezbjednost prisustvovali su predstavnici policije, Civilne zaštite, Granične policije BiH, osnovnih i srednjih škola, Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Višegrad, Šumskog gazdinstva, te mjesnih zajednica.

SRNA