Đurević: Bez nesebične žrtve boraca ne bi bilo ni Srpske

14.02.2022.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je danas da bez borbe pripadnika Vojske Republike Srpske i nesebičnog žrtvovanja danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda.

Đurević je u obraćanju na obilježavanju 218 godina od početka Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata mladim poručio da sadašnje generacije nadu u bolje sutra polažu u njih, kao i da ovakvi događaji podsjećaju da se istorija ne smije zaboraviti.

On je mladima poručio da sve rade za dobrobit Republike Srpske, jer samo tako zajedno Srbi mogu opstati u predstojećim velikim izazovima i podići svijest o nacionalnim pitanjima.

„Borci su sinonim za borbenost, a borba znači da se ne odustaje! Ovakvi događaji, draga omladino, neka budu vaš podsjetnik i opredjeljenje da jačate i razvijate Republiku Srpsku, da svojim znanjem date doprinos u blagorodnom napretku i preporodu srpskog društva“, naglasio je Đurević.

Đurević je zahvalio svima koji su omogućili da u Republici Srpskoj njeni građani imaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti.

„Svoju otadžbinu, Republiku Srpsku želimo da branimo znanjem, idejama, jedinstvom, duhovnošću, patriotizmom, ljubavlju i vaspitanjem. Da časno svojoj zemlji služimo, donoseći bitne odluke vodeći se mišlju koliko nam je Republika Srpska voljena i važna!“, poručio je Đurević.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Vojska Republike Srpske /VRS/ formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadanjeg Generalštaba, na samom kraju rata VRS brojala 210.000 mobilisanih boraca.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

SRNA