Više od 200 zaraženih, pogoršana epidemiološka situacija

17.01.2022.

U Višegradu je trenutno virusom korona zaraženo više od 200 ljudi, a epidemiološka situacija je pogoršana nakon novogodišnjih praznika, potvrđeno je u višegradskom Domu zdravlja.

Direktor ove zdravstvene ustanove Snežana Đurović rekla je novinarima da se veliki broj osoba javlja u kovid ambulantu sa simptomima akutnog respiratornog sindroma, te da ih u toku dana bude pregledano i do 70.

Ona dodaje da se virus proširio uglavnom unutar porodica zbog kontakata oko novogodišnjih praznika.

Prema njenim riječima, inficirane osobe su mlađe životne dobi i imaju lakšu kliničku sliku.

„Tridesetak osoba prima bolničku terapiju u Domu zdravlja. U većini slučajeva zaražene osobe su nevakcinisane, ali ima i vakcinisanih i oni su sa lakšim simptomima“, naglasila je Đurovićeva.

Pulmolog u Domu zdravlja Višegrad Goran Lončarević kaže da se pogoršava epidemiološka situacija i da se to moglo očekivati nakon praznika, dodajući da je ovo jedan od najozbiljnijih talasa epidemije, a oboljeli su svih uzrasta – od djece do starih osoba.

„Klinička slika je u odnosu na ranije talase blaža i to ne smije da nas zavara. Ljudi koji su u dobroj fizičkoj kondiciji relativno dobro podnose bolest, međutim postoje i slučajevi komplikacija kod osoba koje imaju pridružena oboljenja, starijih, dijabetičara, lica sa povišenim krvnim pritiskom, srčanih bolesnika, gojaznih“, naglasio je Lončarević.

On je istakao da ovo nije samo bolest pluća, već bolest cijelog sistema, ali vrlo često izaziva upalu pluća.

„Situacija je ozbiljna, apelujem da nosimo maske, da se još malo strpimo i uzdržimo od nepotrebnih putovanja i okupljanja. Mislim da ćemo još malo ugledati kraj pandemiji“, poručio je Lončarević.

SRNA