Otvoren kabinet praktične nastave mašinske grupe predmeta

14.12.2021.

U Srednjoškolskom centru „Ivo Andrić“ u Višegradu danas je otvoren kabinet za praktičnu nastavu iz grupe mašinskih predmeta, koji je opremljen donacijom austrijske kompanije „Progresis“.

Vrijednost projekta je 50.000 evra, a oprema je donirana zahvaljujući inicijativi direktora ove obrazovne ustanove Divne Vasić i načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića.

Izvršni direktor kompanije „Progresis“ Saldin Herac rekao je da je Višegrad njegov rodni grad i izrazio zadovoljstvo što „može da ulaže u svoju sredinu i podržava razvoj školstva“.

„Imamo mogućnost da dosta toga još pokrenemo. Ovo je bio prvi korak da prenosimo znanje sa zapada, najmodernije metode školstva koje su povezane sa privredom. Teoretsko znanje bez prakse prema potrebama tržišta, nema smisla“, rekao je Herac.

On je istakao da je to jedan od prvih koraka ka unapređenju razvoja ove opštine.

Direktor EVM, vodeće njemačke kompanije za tehnologije varenja, Štefan Hajnc rekao je da mu je drago što ova firma može u Višegradu i regionu da prenosi znanje i zastupa interese tehnologije.

Načelnik opštine Višegrad zahvalio je za pomoć srednjoškolskom centru u vidu vrijedne opreme, koja će služiti učenicima da obavljaju dobru praksu i stiču nova znanja.

„Riječ je o najsavremenijoj opremi i đaci će sticati veoma dobra znanja i poslije završetka srednje škole biće veoma dobro obučeni“, naglasio je Đurević.

On je istakao da je opština podržala ovakvu ideju i da se prethodnih godinu dana radilo na pripremi ovog projekta, kako bi iz mašinske škole izašli obučeni đaci.

„Najvažnije je da će u budućem periodu u Višegradu biti otvoren proizvodni pogon, a đaci koji završe ovu školu imaće mogućnost da stečeno znanje prenesu na radna mjesta. Kao i prethodnih godina svjedoci smo da smo uspjeli da animirimo firme iz drugih država, ovo je jedan od sličnih primjera, s tim što će firma biti iz Austrije“, rekao je Đurević.

On je izrazio očekivanje da će ovim primjerom, Višegrad početi da privlači i druge strane investitore, sa ciljem razvoja te lokalne zajednice.

Profesor Slađana Šiniković zahvalila je svima koji su prepoznali potrebe ove škole.

„Naši učenici će, osim adekvatne teoretske nastave, imati i praktičnu nastavu i učenici će imati priliku da steknu sva potrebna znanja“, rekla je Šinikovićeva.

Učenik Luka Sikirić rekao je da mu je drago što će moći u praksi da vidi kako sve izgleda i da nauči nove vještine u svom daljem školovanju.

Nakon posjete Srednjoškolskom centru „Ivo Andrić“ za donatore je upriličen prijem u kabinetu načelnika opštine Višegrad.

SRNA