Donesene presude u korist opštine Višegrad

28.09.2021.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu uvažio je žalbe direktora Centra za socijalni rad i Doma zdravlja Višegrad, kao i Odbora za žalbe ove lokalne zajednice i donio presude o poništenju odluka o razrješenju.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević rekao je novinarima da je riječ o presudama u kojim je dokazano da su pojedini direktori i članovi Odbora za žalbe ove opštine nezakonito smijenjeni.

Prema njegovim riječima, višegradska Skupština opštine nezakonito je smijenila direktora Doma zdravlja Višegrad i direktora Centra za socijalni rad, kao i tri člana Odbora za žalbe.

„Očekujemo uskoro i presude vezane za prvu sjednicu Skupštine opštine koja je održana u januaru ove godine i vjerujem da ćemo u narednom periodu nastaviti sa radom, ne samo Skupštine, nego i svih ostalih javnih ustanova i preduzeća, ali u skladu sa zakonom, što je najvažnije“, naglasio je Đurević.

On je na konferenciji za novinare koja je održana u opštini Višegrad istakao da je od 12. januara, kada je pokušana da se održi prva sjednica i da se konstituiše Skupština, ukazivano da tri sjednice nisu održane u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske, odnosno nisu u skladu sa Statutom i Poslovnikom opštine Višegrad, što ove presude i potvrđuju.

„Mislim da treba da se svi oni koji su napravili ovakve greške, a prije svega bih se osvrnuo na sekretara Skupštine koji je možda i najveći krivac za ovakve nezakonite radnje, dozovu pameti i da krenemo sve da radimo kako je to Zakon, Statut i Poslovnik propisao. Nije važno ko će činiti tu skupštinsku većinu, najvažnije je da se radi po pravilima kako to Zakon, Statut i Poslovnik nalažu“, naveo je Đurević.

On je podsjetio da je Skupština opštine Višegrad na jednoj od tri sjednice pokušala smijeniti svojim odlukama direktore i članove Odbora za žalbe, kao i da su oni uputili privatne tužbe u kojima su naveli da su nezakonito smijenjeni za šta je Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio presude u njihovu korist.

Direktor Doma zdravlja Višegrad Snežana Đurović rekla je da su u više navrata upozoravali na nezakonito konstituisanje Skupštine opštine u januaru.

„Komisija za imenovanje izvršila je smjene određenog broja direktora među kojima sam bila i ja, a 15. marta je Skupština opštine to, po njima zakonski, sprovela i imenovala vršioca dužnosti direktora. Privatnom tužbom smo ukazali na neregularnost smjene i Okružni sud je donio presudu da je postojala neregularnost, da je prekršen zakon. Sud je donio odluku da je moja tužba prihvaćena, a moja smjena nezakonita“, navela je Đurovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će ljudi koji su učestvovali u ovome shvatiti da postoje zakoni i da ih se moraju pridržavati, te da će na regularan način krenuti sa radom.

Predsjednik Odbora za žalbe opštine Višegrad Stanka Nišić rekla je da kao predsjednik Odbora sa ostalim članovima podnijela tužbu Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

„Tužba Odbora je uvažena jer Skupština opštine Višegrad nije tražila od Odbora da podnese izvještaj i nije navedeno u kom dijelu je Odbor prekoračio ovlaštenja u svom radu“, naglasila je Nišićeva.

Pravobranilaštvo Republike Srpske je, prema ovlaštenju Vlade Srpske, podnijelo 31 tužbu koja se odnosi na rad prve sjednice Skupštine opštine Višegrad od 12. januara.

SRNA