Mitropolit Hrizostom osveštao manastir u Dobrunskoj Rijeci

15.06.2020.

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve /SPC/ osveštao je manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.

Mitrošpolit Hrizostom obraćajući se vjernicima rekao je da je ovo veliki dan za ovaj kraj, vjernike i SPC koja je dobila novi manastir koji je duhovno ognjište.

„Na ovom mjestu ljudi će ojačati svoju vjeru a time će i srpski narod još više ojačati“, istakao je Hrizostom.

Kum ovog slavlja Veroljub Stevanović iz Kragujevca rekao je da je dobitnik mnogih priznanja, ali da je ovo nešto najveće do sada.

„Sve je počelo 1998. godine kada sam prvi put boravio na ovom mjestu, sada je došlo do toga da imamo jednu svetinju, a ja sam počašćen da budem kum njenog stvaralaštva“, istakao je Stevanović.

Mitropolit Hrizostom je nakon liturgije uručio priznanja onima koji su zaslužni za izgradnju ovog manastira, a zahvalnice su dobili načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, direktor preduzeća Hidroelektrane na Drini Nedeljko Perišić, Miroslav Vujanić iz Knina, Nedeljko Kokošar i Goran Lučić iz Višegrada.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će opština uvijek stajati uz svetinje srpskog naroda.

„Ovo je veliko priznanje za našu opštinu koje smo svi zajedno dobili od mitropolita i bratstva manastira Dobrun i ja im se u ime svih građana Višegarda zahvaljujem“, istakao je Đurević.

Izgradnja manastirskog kompleksa otpočela je osveštenjem temelja 2004. godine uz blagoslov Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, kada je postavljen i spomenik Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Manastir je formiran 2009. godine, prvo kao metoh Manastira Dobruna, radi preseljenja Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske „Dabar“, da bi ubrzo prerastao u zaseban manastir.

Pored redakcije „Dabra“ u konaku ovog manastira je Redakcija časopisa „Soko“, te sjedište Srpskog sokolskog društva „Soko“.

Pored manastirske crkve, koja je dijelom freskopisana, i spomenika, kompleks čine i izgrađeni konak, knjižara i kapela posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom.