Usvojen niz mjera za pomoć privrednicima

08.06.2020.

Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su danas niz mjera za pomoć privrednim subjektima sa područja ove opštine koji zbog epidemije virusa korona nisu obavljali ili su djelimično obavljali djelatnost.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izjavio je Srni da je jedna od tačaka dnevnog reda bila pomoć preduzetnicima čiji je rad za vrijeme vanrednog stanja usljed epidemije virusa korona bio ograničen ili nisu nikako radili u skladu sa preporukama republičkog i opštinskog kriznog štaba.

„U prethodnom periodu smo razmatrali načine kako da pomognemo svim preduzetnicima i onima koji su bili ograničeni sa radom. Biće preporučene subvencije, a svi oni koji su osjetili ovu krizu moći će da se obrate opštini sa zahtjevom da im se olakša poslovanje. Jedna od subvencija je smanjenje kirija za prostorije u vlasništvu opštine Višegrad, smanjenje komunalne takse za period koji preduzetnici nisu radili, kao i subvencije za smanjenje troškova za korištenje javnih površina, a nadamo se da će ovaj vid podsticaja pomoći preduzetnicima“, naglasio je Đurević.

On je naveo da tromjesečni period nije zanemarljiv, kriza je bila na globalnom nivou, ali zajedničkim prijedlozima i planiranjem budžeta, očekuje da će djelovati da se uticaj epidemije u Višegradu što manje osjeti.

Odbornici su na današnjoj sjednici razmatrali programe rada ustanova i preduzeća čiji je osnivač opština, kao i izvršenje budžeta za prvi kvartal.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Milan Jakšić rekao je da je usvojen završni konsolidovani izvještaj budžeta opštine Višegrad za 2019. godinu, kao i informacija o realizaciji budžeta za prvi kvartal ove godine.

„Ono što je karakteristično za budžet u ovoj godini jeste realizacija prihoda od 92 odsto, rashoda od nešto više od 86 odsto, tako da je ostvaren suficit od 647.000 KM. Razlog za suficit je to što, prije svega, pojedini infrastrukturni radovi nisu realizovani, ali se očekuje njihov nastavak“, napomenuo je Jakšić.

On je dodao da je u prvom kvartalu godine bila dobra naplata prihoda, rashodi su bili u granicama prihvatljivog, a ostvaren je suficit od oko 230.000 KM.

„Krajem prvog kvartala susrećemo se sa drastičnim padom prihoda zbog otežanih uslova poslovanja izazvanih epidemijom virusa korona, tako da su prisutni problemi sa realizacijom prihoda, što će se odraziti na smanjenje određenih troškova, a to nas očekuje prilikom usvajanja rebalansa budžeta“, kaže Jakšić.

Direktor hotela „Andrićev konak“ Saša Kojić rekao je da je zadovoljan mjerama pomoći koje je opština pripremila.

„Naša firma nije radila tokom epidemije, od prvog dana smo bili zatvoreni. Svaka pomoć nam mnogo znači. Takođe, opština Višegrad, koja je naš osnivač, izaći će nam u susret tako da smo zahvalni za pomoć koju će nam pružiti“, naveo je Kojić.

Direktor Javne ustanove Rehabilitacioni centar „Vilina vlas“ Dušana Bukvić rekla je da je na sjednici predložen plan rada ove ustanove za ovu godinu.

„To je vrlo realan i ambiciozan plan jer smo uzeli u obzir sve parametre prilikom njegove izrade. Obim poslovanja u `Vilinoj vlasi` se povećava iz godine u godinu, potpisani su svi ugovori u Republici Srpskoj i inostranstvu koje smo imali u 2019, a na osnovu toga smo napravili plan koji podrazumijeva 2.330.000 KM, što je za 150.000 KM više nego u prošloj godini“, istakla je Bukvićeva.

SRNA