Perišić: Postignuti značajni rezultati u radu

26.12.2019.

Preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ za 30 godina rada na tri turbine instalisane snage 115 megavata proizvelo je 27.677 gigavat časova električne energije, rekao je direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić.

On je naglasio da su to impresivne cifre, ali da su najvažniji ljudi koji su simbol izuzetnog poduhvata, velikog uspjeha, savladanih poteškoća, kao i svih koji su učestvovali da ovo preduzeće bude ono što jeste, ali i zalog za budućnost.

Na svečanosti povodom obilježavanja 30 godina rada „Hidroelektrana na Drini“, Perišić je naglasio da ovo preduzeće ima i odgovoran odnos prema zajednici, brine o mladima, sportu, obrazovanju, kulturi, životnoj sredini…

„Odgovoran odnos prema zajednici i sredini osnovna je premisa našeg poslovanja u koju je uloženo mnogo sredstava, brige i energije, što je takođe trend u godinama koje dolaze“, naveo je Perišić.

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović rekao je da je čast i zadovoljstvo biti na obilježavanju 30 godina uspješnog rada preduzeća.

„Ova hidroelektrana je u velikoj mjeri doprinijela razvoju ovog kraja. Četiri opštine Republike Srpske, Novo Goražde, Rudo, Rogatica, Višegrad i Goražde, sa pet miliona maraka se pune iz budžeta ove hidroelektrane koja ima 300 radnika. Radi se infrastruktura, pomažu se socijalne kategorije, razvoj sporta i kultura“, istakao je Petrović.

On je naveo da je ljudska strana veoma bitna i to što su se sjetili svih radnika koji su doprinijeli razvoju ovog preduzeća.

„Ljudske vrline su važnije i važno je sjetiti se svih onih pregalaca koji su učestvovali u izgradnji objekta i svih koji su učestvovali kako bi se objekat napravio. Tadašanja struktura je imala želju da mi danas uživamo, a sigurno i mi treba da ostavimo nešto iza sebe“, dodao je Petrović.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u izradi projektne dokumentacije za Buk bijelu.

Petrović je naglasio da Hidroelektrana u Višegradu ima apsolutnu podršku „Elektroprivrede Republike Srpske“ za sve projekte koje radi.

„Uprava razmišlja o budućnosti i to je naš smisao da napravimo nešto novo, da mogu dijeliti i oni iza nas. Imamo želje, volje i energije da gradimo u cijeloj Republici Srpskoj, a mladi treba da uče i imaju hrabrosti, jer samo znanje i hrabrost mogu da naprave novu veličinu za buduće naraštaje“, rekao je Petrović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je zaposlenima 30 godina postojanja značajnog resursa Republike Srpske preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.

„Izuzetna je čast i privilegija obilježavati postojanje preduzeća koje doprinosi razvoju opštine Višegrad, ali i unapređenju životnog standarda njenih građana“, istakao je Đurević.

On je naveo da obilježavanje ovog jubileja jasno govori o njegovom značaju, važnosti misije koju realizuje, ali i o postojanju zajedničkog i generacijski kapitalnog dobra, koje treba unapređivati i učiniti boljim i spremnijim za sve energetske izazove budućnosti.

„Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, ali i dobroj saradnji lokalne uprave i Hidroelektrane, Višegrad se brže razvija, ulaže se u zajedničke projekte i zahvaljujući tome ovo mjesto je sada ljepše i ugodinije za život svih stanovnika i turista koji ovdje dolaze“, rekao je Đurević.

Priznanja za izuzetan doprinos u radu i poslovnom uspjehu preduzeća dodijeljena su predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ministru energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću, ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenki Golić i generalnom direktoru Elektroprivrede Republike Srpske Luki Petroviću.

Posthumna priznanja dodijeljena su preminulim direktorima ovog preduzeća.

U okviru programa dodijeljene su jubilarne nagrade zaposlenima za deset, dvadeset i trideset godina rada.

Hidroelektrana u Višegradu puštena je u rad 25. novembra 1989. godine.

SRNA