Đurević: Opština realizuje započete kapitalne projekte

10.12.2019.

Aktuelna lokalna vlast u Višegradu nije odbacila ni jedan započeti kapitalni projekat prethodne vlasti, što potvrđuje rekonstrukcija puta Sase-Višegradska Banja, za šta prethodna vlast nije obezbjedila sredstva, rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

On je povodom teksta koji je objavljen od strane opozicije u ovom gradu istakao da prethodna vlast nije obezbjedila potrebne dozvole za gradnju, niti je budžetom predvidjela dovoljna finansijska sredstva za projekte, među kojima je i projekat akva parka.

„Lokalna uprava nema mogućnosti da finansira višemilionske projekte, kao što je započeti projekat akva parka. Iz načina na koji je počet projekat, a što potvrđuje rješenje građevinskog inspektora koje govori da je izvođenje radova nezakonito, vidi se da je prethodna vlast, projekat akva parka upotrijebila kao predizborni trik, odnosno da nikad nije ni namjeravala da ga završi. Zbog načina na koji je radila, prethodna vlast je ubjediljivo izgubila na lokalnim izborima 2016. godine“, istakao je Đurević.

On je dodao da nije nadležnost načelnika opštine Višegrad, ni Skupštine opštine da obustavlja radove, već su radovi na akva parku obustavljeni od strane građevinskog inspektora.

Đurević je naglasio da se u Višegradu ulaže u nove infrastrukturne projekte kao što su uređenje saobraćajnica, elektrifikacija, kanalizaciona i vodovodna mreža, seoski putevi, javna rasvjeta, ulaže se u razvoj turizma, radi na stvaranju boljih uslova za život svih građana, podstiče natalitet, obnavljaju škole, i prioritetno se nastoji da se za što veći broj ljudi obezbijede radna mjesta.

Vršilac dužnosti načelnika opštinskog odjeljenja za finansije Milan Jakšić rekao je da su sredstva za izgradnju akva parka prethodne vlasti planirana uglavnom iz sredstava vodoprivredne naknade, za koju nije dobijena saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Sekretar Skupštine opštine Višegrad Milan Đukić rekao je da je aktuelna vlast ispoštovala zakonske procedure vezane za izgradnju sportskih terena, što dokazuju i donijete skupštinske odluke.

„Skupština opštine donijela je odluku o pristupanju i izradi izmjene Regulacionog plana šireg područja Željezničke stanice sa sportsko-rekreativnim centrom u Višegradu, nakon čega je usvojena odluka o utvrđivanju nacrta izmjene dijela Regulacionog plana te odluku o usvajanju izmjene dijela istog“, istakao je Đukić.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Višegrad Aleksandar Đukanović rekao je da su radovi na akva parku obustavljeni od strane urbanističko građevinskog  inspektora zato što nisu riješeni imovinski odnosi, niti je bila izdata građevinska dozvola, a nisu bile obračunate i naknade vezane za izgradnju tog objekta.

Đukanović je naveo da bivša vlast nije završila projekat vodovoda, za koji je aktuelna vlast našla kompromisno rješenje za izgradnju bespravno početog vodovoda Prelovo-Klašnik, koji je nastavljen uz određene korekcije.

„Za navedene projekte koje radi opština Višegrad, opozicionari su istakli da se rade učešćem donacije Vlade Srbije, a u iste opština ulaže oko 390.000 KM“, istakao je Đukanović.

Jedan od medija objavio je tokom vikenda vijest o tome da vlast u Višegradu, nije nastavila ni jedan kapitalni projekat prethodne vlasti, među kojima je izgradnja akva parka u Višegradu.

Iz opštine Višegrad navode da ni medij, ni novinar nisu objektivno pisali, jer se u tekstu ne navode ni jedna druga strana, osim članova bivše vlasti, a niko od predstavnika aktuelne vlasti nije konatktiran.