Počinje rekonstrukcija graničnog prelaza Vardište

02.10.2019.

Rekonstrukcija graničnog prelaza Vardište kod Višegrada počeće naredne sedmice, a sredstva od 700.000 KM obezbijedila je Uprava za indirektno oporezivanje BiH /UIO/.
Šef Odsjeka za upravljanje i održavanje objekata UIO i graničnih prelaza Dubravko Rodić rekao je da je UIO u skladu sa svojim planom rada i programom za ovu godinu počeo realizaciju projekta rekonstrukcije graničnog prelaza Vardište.

„Vardište je jedno od najfrekventnijih graničnih prelaza, ali sa infrastrukturom jedan od najlošijih“, naglasio je Rodić.

On je istakao da rekonstrukcija podrazumijeva rehabilitaciju saobraćajnica, izgradnju nadstrešnice, kontejnere za zaposlene na carini i graničnoj policiji i treću reverzibilnu traku da bi smanjili gužvu na prelazu.

„Nadam se da je ovo jedno od privremenih rješenja za ovo područje. U toku su projekti brzih saobraćajnica Beograd-Sarajevo, pa čekaćemo taj projekat da vidimo kuda će proći ta saobraćajnica. Nadam se da ćemo na tom prostoru razviti veliki granični prelaz koji zaslužuje ovo područje“, dodao je Rodić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će, nakon mnogo godina čekanja, početi rekonstrukcija graničnog prelaza Vardište.

„Velike gužve tokom ljeta su na prelazu i ovo je veliki problem ne samo za Višegrad, već i za sve koji dolaze. Biće bolji uslovi za zaposlene, za špeditere, građane Višegrada i sve koji koriste ovaj granični prelaz“, naveo je Đurević.

On je zahvalio predstavnicima UIO koji su imali sluha i odustali od projektovanog graničnog prelaza, kojim bi se zatvorila dva puta prema selima na ovom dijelu. „Dobili smo uvjerenje da će radovi biti izvedeni u predviđenim rokovima“, istakao je Đurević.

Komandir Granične policije Višegrad Radomir Vasić rekao je da preko ovog prelaza u ljetnom periodu pređe od 120.000 do 150.000 lica, a u ostalim mjesecima, kad nije turistička sezona, od 80.000 do 90.000 lica.

„Uslovi će biti drastično poboljšani jer ovo je jedan od najneuređenijih graničnih prelaza u čitavoj BiH, nema nadstrešnice, slabe su kolovozne trake i loš je prostor gdje borave policijski službenici granične policije. Još jedna povoljnost je što će biti otvorena treća traka koju će koristiti i lokalno stanovništvo kako ne bi čekali da dođu do svojih kuća“, istakao je Vasić.

Predstavnik izvođača radova firme „Promark“ iz Mostara Josip Leko rekao je da će naredne sedmice početi sa pripremnim radovima koji će uključiti premiještanje trenutne špedicije, carine i granice na lokaciju u blizini, kako bi bio omogućen nesmetan rad i sigurnost putnika.

Rok za izvođenje radova je 120 dana.

SRNA