Izgradnja muzeja u Starom Brodu sačuvaće žrtve od zaborava

13.10.2017.

U spomen-kompleksu Stari Brod, načelnici opština Višegrad, Rogatica i Srebrenica, Mladen Đurević, Milorad Jagodić i Mladen Grujičić, zajedno su postavili  kamen-temeljac za izgradnju muzeja u znak sjećanja na 6. 000 stradalih Srba od ustaškog pokolja 1942. godine.

„U muzeju će biti izložena postavka važnih dokumenata i fotografija sa stratišta koji svjedoče o stradanju Srba od Sarajeva do Starog Broda“, rekao je sveštenik Dragan Vukotić.

On je istakao da je ove godine spomen-kompleks posjetilo preko 5.000 ljudi, od kojih je većinu činila mlađa populacija, te dodao da ta činjenica ukazuje na zainteresovanost omladine da saznaju pravu istinu o kojoj se godinama ćutalo.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević ovom prilikom je naglasio da je  izgradnja muzeja od velikog značaja te da će  doprinjeti očuvanju uspomene na srpska stradanja koja su se dogodila prije 75 godina.

„ U saradnji sa opštinom Rogatica, planirana je i izgradnja skele i pristaništa kod Starog Broda“, rekao je Đurević, a prema njegovim riječima, uskoro će se pristupiti i  sanaciji puta, od naselja Prelovo do desne obale Drine,u dužini od tri kilometra.

Načelnik  Rogatice Milorad Jagodić je kazao da  će ova opština pomoći u izgradnji muzeja i u svim projektima vezanim  za spomen-kompleks.

„ Ustaški zločin nad srpskim stanovništvom se ne smije zaboraviti“, ističe Jagodić i dodaje da  će se ovakvim projektima sačuvati sjećanje na starobrodske žrtve.

„Kada je u pitanju stradanje srpskog naroda, Stari Brod se može uporediti sa Jasenovcem“, rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, napominjući da postoji dovoljno dokaza o ustaškim zločinima koje niko ne može poreći.

Ustaške jedinice predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942.godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive, ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.