Пливање до Старог Брода у помен страдалим Србима

21.08.2017.


Невен Јовановић започео је данас пливачки маратон ријеком Дрином од Андрићграда до Старог Брода у дужини од 16 километара, како би послао поруку да се не заборави страдање Срба у усташком покољу у Старом Броду 1942. године.

„Ово је велики изазов за мене и надам се да ћу стићи до одредишта. Страдање Срба не смије бити заборављено и зато сам се одлучио на овај подухват. Имам велики број пријатеља који ме прате. Овај маратон сматрам патриотским чином“, рекао је Јовановић, који је рођен у Горажду, а са породицом данас живи у Лондону.

Он је додао да је у Другом свјетском рату, када су страдали Срби, на том подручју био и његов дјед са породицом и да су успјели да остану живи.

„Њима у част као и свим осталим пливам до Старог Брода. Овдје долазим сваке године да пливам, а ове године први пут пливам 16 километара“, каже Јовановић.

Он истиче да је врло битно говорити о овоме, јер је Иво Андрић рекао да се „људска снага човјека мјери његовом способношћу опроста, заваравања и заборава“.

„Пливам за опроштај и заборав. Људска снага ће успјети да преброди све потешкоће и препреке“, истакао је Јовановић.

Он је рекао да ће му до Старог Брода бити потребно четири часа, а да ће и у повратку узводно пливати један километар.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио током прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи у општини Вишеград.

Усташе су у овом покољу убиле око 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број Срба утопио се у ријеци Дрини, бјежећи од усташа.

Најмасовнија убиства догодила су се 22. марта 1942. године, али су трајала и до почетка маја 1942. године.

У мјесту Стари Брод је 2008. године подигнуто обиљежје као знак сјећања на овај злочин.

СРНА