Ојачати мјесне заједнице

06.10.2021.

У општини Вишеград почело је спровођење друге фазе пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, у оквиру којег ће се у пет мјесних заједница радити на јачању нових капацитета ради рјешавања проблема становника, саопштено је из општине.

У пројекту учествују мјесне заједнице Црнча, Душче, Прелово, Вишеград Два и Међеђа.

Пројекат предвиђа финансијску подршку за мјесне заједнице, уз учешће општине у износу од 30 одсто, која се обезбјеђује искључиво за реализацију приоритетних пројеката које су грађани дефинисали у току форума организованих у партнерским мјесним заједницама.

„Пројекат ће пружити подршку и за унапређење техничког и оперативног капацитета мјесних заједница, и то на начин да ће за сваку мјесну заједницу бити обезбијеђена информатичка и комуникациона опрема, као и реконструкција простора који је одабран за будући друштвени центар“, истакнуто је у овој општини.

Вишеград је једна од 18 општина које су се укључиле у другу фазу пројекта од укупно њих 33 које су се пријавиле за учешће.

Пројекат траје четири године и има за циљ унапређење квалитета живота грађана БиХ кроз оснажене мјесне заједнице које потпомажу активан ангажман грађана у јавном животу.

Пројекат реализују владе Швајцарске и Шведске, а спроводи УНДП у БиХ у партнерству са Министарством за људска права и избјеглице у Савјету министара, Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске, Министарством правде ФБиХ, Владом Брчко дистрикта, те ентитетским савезима општина и градова.

СРНА