Промовисана књига „СПЦ и свештенство у БиХ и Првом свјетском рату“

01.07.2017.

У Андрићевом институту промовисана је књига „Српска православна црква /СПЦ/ и свештенство у БиХ у Првом свјетском рату“ аутора Боривоја Милошевића.

„Ријеч је о књизи која је први пут промовисана на Сајму књига у Београду, а сада на Сајму књига у Вишеграду. Она је резултат трогодишњег истраживања, а настала је из два разлога – због историјског и националног значаја и због неистражености теме“, рекао је Милошевић.

Он је додао да је писање о страдању цркве и српског свештенства у БиХ и писање о историји Срба у БиХ у Првом свјетском рату, јер је црква као институција нераздвојни дио живота народа.

„Црква и народ су дубоко повезани тако да, истражујући српску цркву, уједно ово је и прилог познавању Срба у БиХ“, рекао је Милошевић.

Он је истакао да је свештенство доживјело многа страдања за вријеме Првог свјетског рата, многи свештеници су ликвидирани, многе цркве темљено опљачкане и претваране у војне магацине.

Рецензент Бошко Бранковић рекао је да се аутор књиге сврстао у једног од најзначајнијег историчара који се баве проучавањем историје Првог свјетског рата у БиХ и Републици Српској.

„Ово дјело спада у једно од најзначајнијих у којем се говори о историји Првог свјетског рата, страдању свештенства и српског народа. Значај монографије лежи у томе да је Милошевић користио домаћу архивску грађу и архивску грађу из окружења, али и црквене архиве и објављене изворе, као што је мемоарска грађа“, додао је Бранковић.

Он је истакао да аутор прати текућу библиографију која је незаобилазна за стварање оваквог дјела.

СРНА