Потребно јединство Срба за одбрану Српске

13.06.2024.

Предсједник Удружења логораша Републике Српске Анђелко Носовић позвао је све Србе да се уједине у одбрани Српске, без које нема слободе.

Он је на обиљежавању Дана логораша Републике Српске у Вишеграду рекао да ово удружење баштини сјећање на страдање српског народа у Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Ми смо уписани у списак мученика православља и српског народа, јер ми који смо прошли кроз те логоре, нисмо ни очекивали да ћемо данас бити живи и да ћемо дијелити судбину српског народа и Републике Српске“, истакао је Носовић.

Он је рекао да су логораши ту да свједоче о патњама, да опомињу наредне генерације да се то више не понови, додајући да не могу заборавити, али се могу борити за то да не расте мржња у њима, јер то није својствено Србима.

Предсједник Регионалног удружења логораша Републике Српске Јанкица Самоуковић рекао је да је поносан што је учествовао у раду Предсједништва које је установило да се Спасовдан прогласи Даном српских логораша.

„Овај мој понос и понос свих нас историја ће потврдити, али прије тога сви заједно, из свих организација и институција, власти и опозиције, мораћемо првенствено сачувати Републику Српску, како би ову и све друге традиције које она баштини, за вијеке вијекова имао ко од нас наслиједити“, истакао је Самоуковић.

Он је подсјетио на страдања српског народа и рекао да у томе лежи симболика Спасовдана – да онима који су прошли кроз логоре и борбу за слободу, рањавања, губитке у породици, у Републици Српској пружи наду, снагу и радост, да Српска буде сачувана здрава, поносна и таква предата покољењима.

Вршилац дужности директора Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да нису задовољни правосудним процесима вођеним пред Хашким трибуналом и пред Судом БиХ, гдје су српске жртве на најбруталнији начин умањене.

„Морамо бити свјесни да овоземаљске правде за жртве нема. Због тога постоји обавеза институција Републике Српске и Центра да буду подршка рањивим категоријама, како се ови догађаји не би поновили, а да будуће генерације сазнају шта се догађало, како би очували трајну успомену на голготу српског народа“, истакао је Нуждић.

Он је нагласио да се Центар дуги низ година бави документовањем процеса, а да је настављено и мапирање логора и злочина над Србима.

„Центар располаже огромном архивском грађом, која је тим доступна правосудним институцијама како би неки од ових злочина били процесуирани“, напоменуо је Нуждић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да овај дан симболизује Дан спасења српског народа који је вијековима пролазио кроз голготу у логорима, али се увијек изнова уздизао.

„Данас смо овдје окупљени да кажемо да нисмо заборавили српске жртве, да покажемо да је циљ овог окупљања разбијање стереотипа који постоје о српским жртвама на међународном плану и да покажемо колико нам је значајна Република Српска и колико морамо бити удружени и повезани, како бисмо сачували оно што имамо“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да Удружење логораша има подршку општине Вишеград, јер је ово једна од изузетно значајних организација за Републику Српску.

У програму је прочитано писмо подршке предсједника Републике Српске Милорада Додика у којем се наводи да је неопходно сачувати од заборава мрачна поглавља српске историје која треба да служе као упозорење и обавеза да се такве страхоте никада више не понове.

У умјетничком дијелу програма представили су се пјесникиња Данијела Жужа, вокална солисткиња Мирна Карабатак, члан драмске секције вишегардске средње школе Никола Чабаркапа и гуслар Дарко Лечић.

Представници логораша су положили руже на Споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

У Храму Светог цара Лазара у Андрићграду данас је, поводом Дана логораша Републике Српске – Спасовдана, служен помен преминулим логорашима, након чега је одржана свечана Скупштина Савеза логораша Српске.