Златник из чеснице припао Јустину Стјепановићу

08.01.2022.

У храму Светог цара Лазара у Андрићграду вечерас је, поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, организовано традиционално ломљење чеснице, у којој је златник пронашао Јустин Стјепановић.

Сребрени новчић пронашао је Марко Кузмановић, а икону Светог Саве добио је Василије Симеуновић.

Протојереј-ставрофор Драган Вукотић рекао је да се од оснивања храма у Андрићграду вјерници традиционално окупљају на Божић и ломе чесницу.

„Посебно нас радује што је у храму било много дјеце. Неки од њих су имали среће да добију награде, а осталима бих поручио да нам дођу и наредне године“, навео је Вукотић.

Он је захвалио општини Вишеград и осталима који су учествовали у даривању божићне чеснице, те допринијели да овај догађај буде организован како и доликује.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић исказао је задовољство што је ломљењу чеснице присуствовао велики број најмлађих суграђана, те честитао малишанима на вриједним наградама.

„Захваљујем се свештенству Српске православне црквене општине вишеградске, као и спонзорима овог традиционалног празничног догађаја“, рекао је Ђуревић.

Чесницу за овај свечани обред даровао је Младенко Тасић, који је истакао да му је била част и задовољство да учествује у догађају који има за циљ очување традиције, нагласивши да ће се увијек одазвати и помоћи да се овакве и сличне свечаности реализују.

Традиционално ломљење чеснице помогли су општина Вишеград, Златара „Кнежевић“ и Пекара „Переца“

СРНА