Завршни радови на обнови спомен – капеле у Вардишту

08.06.2017.

Начелник вишеградске општине Младен Ђуревић посјетио је данас спомен-капелу српским ратницима у Вардишту код Вишеграда, гдје су у току завршни радови на обнови и ревитализацији.

Ђуревић је рекао да овакви објекти не смију пасти у заборав и да се сви морају ангажовати да се обнове сви историјски споменици.

„Желим да се захвалим Влади Републике Србије на дозначеним средствима, `Електродистрибуцији`, `Романијапутевима` и свим добрим људима који су учествовали у акцији уређења спомен-капеле“, рекао је Ђуревић.

Он је истакао да ће општина у наредном периоду обезбиједити средства за прикључак за воду и за уређење пута до спомен-капеле.

Архимандрит Јован Гардовић рекао је да ће ово бити истинско сабиралиште бројних људи који поштују жртвовање српских младића током Првог свјетског рата на овом подручју.

Он каже да ће након реконструкције овај објекат коначно добити на значају.

Руководилац пројекта обнове спомен-капеле Мирјана Славковић рекла је да је Влада Републике Србије обезбиједила средства за израду техничке документације, санацију и реконструкцију спомен-капеле.

„У Историјском архиву у Београд прикупили смо драгоцјене податке, који су нам били неопходни за израду документације, што је реализовано 2015. године“, рекла је Славковићева.

Она каже да је прва фаза радова реализована 2016. године и односила се на враћање спомен-капеле у првобитно стање, док друга фаза која је у току подразумијева уређење терена.

„Тренутно смо у завршној фази и ускоро очекујемо и пријем радова“, рекла је Славковићева.

Извођач радова је Грађевинско предузеће „Петковић“ из Новог Горажда.

Спомен-капелу у Вардишту подигли су 1931. године брачни пар Јосип и Стана Матковић из Београда. У спомен-капели сахрањени су њихови синови Богољуб и Велизар заједно са другим српским борцима.

У Првом свјетском рату на подручју Вишеграда и околних села погинуо је велики број српских војника чије су кости разасуте по обали ријеке Дрине, на планини Панос, по селима око Вардишта, Добруна, Велетова и Мокре Горе.

Преживјели српски јунаци, у знак захвалности својим саборцима за њихову пожртвованост, сакупили су посмртне остатке својих 440 другова и сахранили их у спомен-костурници у Вардишту.

На споменику се налази плоча са именима 78 војника чији су посметни остаци идентификовани.

СРНА