Завршена обука учења знаковног језика у Вишеграду

30.05.2019.

У Вишеграду је данас 12 полазника успјешно завршило обуку учења знаковног језика, коју је организовао Савез глувих и наглувих и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У десетодневној обуци учествовали су представници Дома здравља, Центра за ментално здравље, Центра за социјални рад, Полицијске станице, Дома за лица са инвалидитетом, те општина Вишеград и Ново Горажде.

Психолог у Центру за ментално здравље вишеградског Дома здравља Горица Томић, која је прошла обуку из знаковног језика, рекла је да је ово начин да се помогне тим лицима и спријечи дискриминација.

Она је навела да је позвала пет лица из општине Вишеград која имају оштећен слух или су наглува да се учлане у Савез глувих и наглувих Српске.

„Глува лица свој знаковни језик називају матерњим, тако да се надам да ћу достићи ниво познавања тог језика како бисмо могли међусобно да комуницирамо“, каже Томићева.

Она је истакла да познавање знаковног језика за њу представља личну сатисфакцију и жељу из дјетињства.

Предсједник Савеза глувих и наглувих Српске Дубравка Остојић рекла је да су обуку у Вишеграду положили високообразовани људи.

„Посебно ме радује чињеница што сам овдје упознала једну дјевојку која не чује, веома је интелигентна, а сад је први пут учила знаковни језик“, навела је Остојићева, која је и уредник часописа „Ехо тишине“.

Замјеник начелника општине Вишеград Младенко Тасић рекао је да је ова локална заједница обезбиједила услове за одржавање курса.

„Анимирали смо све јавне установе и институције у којима је потребно познавање знаковног језика да учествују на овој обуци како би се оспособили да тим људима помогну у свакодневној комуникацији и остваривању њихових права“, нагласио је Тасић.

СРНА