Завршен пројекат система одбране од поплава вриједан више од 700.000 КМ

12.09.2019.

У Вишеграду је данас озваничен завршетак пројекта успостављања система одбране од поплава, вриједног више од 700.000 КМ, који је финансирала ЕУ у сарадњи са овом општином.
У овом пројекту прекограничне сарадње Србије и БиХ учествовале су општина Бајина Башта, град Ужице и општина Вишеград.

Представници ЕУ и ових локалних заједница, као и Републичке управе Цивилне заштите обишли су изграђену обалоутврду на ријеци Рзав, чија је вриједност готово 600.000 КМ.

Шеф кооперација у делегацији ЕУ у БиХ Ричард Маша уручио је представницима општине Вишеград кључеве новог возила које је набављено у оквиру овог пројекта, а промовисана је и опреме набављена за припаднике Цивилне заштите.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић захвалио је представницима ЕУ и општинама-партнерима за сарадњу у оквиру овог пројекта.

„Опрема и обалоутврда много ће помоћи у одбрани од поплава. Свједоци смо да је у Вишеграду протеклих година било поплава и вјерујем да ће сва опрема умногоме помоћи“, истакао је Ђуревић.

Предсједник Скупштине општине Бајина Башта Радомир Филиповић рекао је да је ова локална заједница имала највише проблема са поплавама.

„Река Рача је правила много проблема и захваљујући доброј сарадњи са Вишеградом и Ужицом успели смо да реализујемо пројекат који је од велике важности за нас. Захваљујем господину Ричарду Маши – овакви пројекти су врло значајни за локалне заједнице“, нагласио је Филиповић.

Маша је рекао да је 2014. године био у овим мјестима која су погодиле поплаве и истакао да му је драго што је Унија била највећи донатор када је ријеч о поплавама.

„Дошли смо да помогнемо свима који су имали проблем са поплавама. Вишеград има опрему која је потребна у случају поплава. Проблеме које имају локалне заједнице лакше је ријешити ако смо заједно, као што је то у пројекту прекограничне сарадње“, навео је Маша.

Укупна вриједност пројекта „Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србија-БиХ“, који су заједно реализовали Вишеград, Бајина Башта и Ужице, износи 962.000 евра.

СРНА