Завршен Фестивал омладинских позоришта

24.10.2021.

Представа „Ау што је то добар посо“ у извођењу Драмског студија „Даске“ из Лакташа, по оцјени стручног жирија, проглашена је најбољом на 20. фестивалу омладинских позоришта Републике Српске у Вишеграду.

По избору публике најбоља представа је „Мој дом је тамо гдје си ти“ у извођењу Позоришта младих и Позориштанца СПКД „Просвјета“ из Добоја.

Награда за ауторски текст припала је Мири Станишев за представу „Неко је украо сунце“.

Награду за најбољу глумицу жири је додијелио Анђели Попадић за улогу Раде у представи „Ау што је добар посо“, док је награда за најбољег глумца припала Ђорђу Савићу за улогу Синише у представи „Неко је украо сунце“.

Награда за глумачко остварење припала је Никши Декићу за улогу доктора Јана у представи „Троспратни болесник“ и Ањи Алексић за улогу Ање у представи „Мој дом је тамо гдје си ти“.

Награда за сценски покрет припала је Ансамблу представе „Евгеније Оњегин“, а за сценску игру Ансамблу представе „Тинејџитис“.

Дирекција Фестивала додијелила је награду „Владимир Кезић Кеза“ Синиши Тешановићу за цјелокупан допринос развоју омладинског позоришта у Републици Српској.

Трочлани жири чинили су глумци Марко Мирковић, Јовица Гиговић и професор Бојана Подгорица.

Члан организационог тима фестивала Новица Богдановић рекао је да је Фестивал угостио 139 младих глумаца из Републике Српске, те да је било осам представа у такмичарској конкуренцији и двије у пратећем програму.

„Квалитет представа које смо одгледали указује да је позориште младих и омладинска сцена у Српској у перманентном развоју. Имали смо репертоарску различитост, а Вишеград се показао као право мјесто за организацију Фестивала и понудио нам своје препознатљиво гостопримство. Било је прелијепо гледати сусрете публике и учесника“, напоменуо је Богдановић.

Он је изразио захвалност домаћинима и читавом тиму организатора који су одрадили велики посао.

„Захвални смо и Јавној установи Центар за културу `Иво Андрић` на несебичној подршци и надамо се да ће наредни фестивали досегнути овај квалитет и да ће у Вишеграду, након одласка свих учесника, наставити да гори позоришни плам и да ћемо некад поново имати овај фест у овом чудесном граду“, истакао је Богдановић.

Фестивал су суфинансирали Министарство просвјете и културе Републике Српске, Фондација „УМ“ Бањалука, Центар за даровите Бањалука и Асоцијација омладинских позоришта Републике Српске.

Пријатељи фестивала су „Хидроелектране на Дрини“ и општина Вишеград.

СРНА