Заштитити достојанство жртве – дужност новинара

25.08.2023.

Заштити достојанство жртве по сваку цијену је дужност новинара када извјештава о фемициду, рекао је новинар из Вишеграда Радоје Тасић.

„Не треба тежити сензационализму и треба избјегавати наслове који могу мотивисати будуће насилнике да и они почине то нечовјечно дјело“, истакао је Тасић, који је у Вишеграду присуствовао радионици за новинаре „Оснаживање локалних медија да активно доприносе спречавању насиља над женама“.

Он је мишљења да је овакав вид едукације новинара на задату и у овом тренутку посебно актуелну тему потребан што чешће како би се млади представници „седме силе“ упознали са овом проблематиком, а искуснији подсјетили на начине писања о насиљу над женама и у породици.

Селма Зулић Шиљак из Медија центра Сарајево, који је била водитељ радионице рекла је новинарима да на оваквим скуповима уче од локалних медија како могу учествовати у превенцији насиља над женама и превенцији насиља у породици поштујућу професионалне стандарде, етичке принципе и постулате своје професије.

„Насиље се дешава у локалној заједници, пријављује се у локалној полицијској станици и кључно је да се локални медији професионално усавршавају у овој области“, рекла је Шиљакова.

Новинар Радио Вишеграда Милица Кусмук рекла је да се професионални новинари у малим локалним заједницама ријетко сусрећу са случајевима насиља у породици и да би новинари требало да раде на едукацији и превентиви насиља, а не сензационалистичким темама.

Радионици су присуствовали новинари Радио Вишеграда, дописници Срне, Телевизије БН, Слободне Европе и представници општине.

СРНА