Заједнички до јачања Српске православне цркве

09.12.2019.

Ове године је уз помоћ општине Вишеград реализовано много пројеката чији је циљ јачање Српске православне цркве /СПЦ/, попут освештања Спомен-музеја старобродским жртвама убијеним 1942. године, истакао је данас вишеградски свештеник Драган Вукотић на пријему који је за свештенике и монаштво из Вишеграда уприличио начелник Младен Ђуревић.

„Осим освештања Музеја, издвојен је новац за темељ звоника у Андрићграду и доведен водовод код Храма Светог Јована у Вишеградској бањи. За све смо имали помоћ општине Вишеград и начелника“, рекао је Вукотић.

Вукотић је уручио Ђуревићу архијерејску похвалницу Митрополије дабробосанске за допринос изградњи Спомен-музеја старобродским жртвама и истакао да су, осим општине Вишеград, грамате добиле општина Рогатица и појединци.

Ђуревић је истакао да су у општинском буџету редовно планирана средства за цркве и манастире, те да ће то бити настављено.

„Однос цркве и општине евидентан је кроз заједнички реализоване пројекте, што је још једна потврда квалитетног дијалога и разумијевања“, рекао је Ђуревић.

Састанку у вишеградској општини присуствовали су представници СПЦ у Вишеграду, те монаштво Манастира Светог оца Николаја из Добрунске Ријеке и Манастира Вазнесења Господњег из Вардишта.

У Старом Броду код Вишеграда 7. септембра је освештан Спомен-музеј старобродским жртвама, у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су 1942. године побиле усташе Јуре Францетића.

У Спомен-музеју у Старом Броду постављено је 27 склуптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

СРНА