За рад Центра за социјални рад готово милион КМ

07.03.2019.

Општина Вишеград ће из буџета у овој години издвојити 924.000 КМ за Центар за социјални рад, од чега је за социјална давања планирано 767.000 КМ, потврђено је Срни у општини.

Директор Центра за социјални рад Дејан Савић рекао је да средства за социјална давања подразумијевају право на новчану помоћ, односно примарно право у оквиру Закона о социјалној заштити, оној категорији која нема никаква примања.

„Ту је урачунат и додатак за помоћ и његу другог лица за које се издвајају највећа средства, јер то право нема имовинску цензуру. Имамо и ново право које у потпуности сноси Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, а то је право на личну инвалиднину које ће и у овој буџетској години подржати Влада Српске“, истакао је Савић.

Он је додао да ће и ове године кроз пројекат „Социјализације дјеце Републике Српске“ бити обухваћене све категорије као и претходних година, а стручни радници ће учинити све да дјеца и ове године оду на море.

Савић је рекао Срни да општински Центар за социјални рад има око 80 корисника социјалне помоћи.

„Право на опрему новорођенчета износи 250 КМ једнократно, а за све незапослене породиље издвајамо 405 КМ годину дана и све је то у оквиру пројекта Владе Републике Српске“, навео је Савић.

Он је навео да са општином Вишеград имају веома добру сарадњу.

„До сада смо имали несебичну подршку и што се тиче материјалних средстава и помоћи када је било најпотребније“, рекао је Савић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да општина има изузетну сарадњу са Центром за социјални рад, те да је обавеза локалне заједнице да помаже социјално угрожене категорије становника.

„Општина издваја одређена средства из буџета у виду једнократне помоћи за становништво које није у стању социјалне потребе, али живи у тешким условима“, додао је Ђуревић.

СРНА