За пројекте у пет мјесних заједница 170.000.00 КМ

03.10.2023.

У пет мјесних заједница на подручју општине Вишеград приводи се крају реализација пројекта јачања улога мјесних заједница у БиХ, за који је издвојено око 170.000 КМ.

Координатор пројекта Јелена Савовић Тодоровић рекла је Срни да је овај подухват унаприједио начин функционисања мјесних заједница, допринио бољој комуникацији грађана са савјетима мјесних заједница, а самим тим и са локалном управом.

„Савјети мјесних заједница прошли су низ обука, које ће им помоћи у даљем раду и функционисању мјесних заједница. Усвојена је и `Визија развоја мјесних заједница`, на основу које ће у наредном периоду планирати даље активности“, истакла је Тодоровићева.

Она је напоменула да се дио пројекта односи и на инфраструктурне радова као што су спољашње и унутрашње уређење објеката и довришта мјесних заједница, као и значајних објеката и њихове околине на овом подручју.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Црнча Миљан Бабић рекао је да су просторије Мјесне заједнице реконструисане захваљујући пројекту Развојног програма УН /УНДП/ и општине Вишеград.

„Канцеларија је комплетно завршена, реконструисан је кров, зидови су обновљени. Још је потребан канцеларијски намјештај који планирамо набавити уз подршку општине“, истакао је Бабић.

Он је навео да ће у оквиру овог пројекта бити засађен дрворед у Црнчи, што ће допринијети љепшем изгледу овог дијела града, а имаће и позитиван еколошки утицај.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Прелово Бобан Каргановић рекао је да су обновљени Друштвени дом и јавна чесма Хајдеровац.

„То нам значи много за окупљање мјештана, а на јавној чесми се сви могу служити водом, што је посебно значајно јер Прелово има проблем са недостатком воде, посебно у љетним мјесецима и овај извор је једини који никада не пресуши“, истакао је Каргановић.

Един Караман је у име мјесне заједнице Међеђа захвалио УНДП-у и општини Вишеград, који су помогли да буде реконструисана амбуланта и набављена медицинска опрема.

„С обзиром на то да имамо 256 претежно старијих становника, створиће се услови да се обезбиједи примарна здравствена заштита“, истакао је Караман.

У мјесној заједници Душче у току је санација кишне каналзиације, док је у мјесној заједници Вишеград Два планирана изградња дјечијег игралишта.

Пројекат спроводи УНДП, а финансирају Влада Швајцарске и Шведска у износу од 70 одсто, те општина Вишеград од 30 одсто.

СРНА