Вјеште руке Владислава израдиле стотине гусала, стигле и до Америке

02.05.2021.

Владислав Јововић из Вишеграда, гуслар више од 50 година, својеручно је израдио неколико стотина гусала које су стигле до Америке и Русије.

Традицију предака Јововић чува и у седамдесетој години живота. Његови радови пронашли су свој не само до љубитеља традиције у окружењу, него и на другим континентима.

Вјеште руке Владислава, уз много стрпљења, рада и прецизности, израдиле су више стотина гусала.

Према његовим ријечима, то је тежак и сложен посао који захтијева много умијећа, али и креативности, а основни материјал је добро осушено дрво.

Ради са веома квалитетним бијелим јавором, који суши до три године, након чега почиње да га обрађује.

Сваки примјерак је посебна прича и израђен је с пуно љубави јер треба стрпљиво обрадити дрво да би се израдиле гусле.

„Овај занат треба да прихвате млађе генерације да не би изумро. Гусле се код нас крећу до 300 КМ. Радим гусле са посветама, са грбовима, са ликовима и до 1.000 КМ“, рекао је Јововић.

Он је додао да се мајстори том послу уче један од другога. „Има добрих мајстора за гусле па ми један од другога пречињемо, отимамо, крадемо, а најважније је дрво“, рекао је Јововић.

Гуслари су некад били једини хроничари неписане историје свога народа. Уз гусле су опјевани сви јуначки подвизи кроз српску прошлост, радост, тугу и отпор туђини, а сада се, каже Владислав, могу чути тек у ријетким приликама.

СРНА