Вишковић: Српска је вјечна

14.02.2024.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас у Вишеграду да док год посљедњи Србин буде живио на овим просторима – биће Републике Српске, која је вјечна и не треба да брине за будућност захваљујући свом православном, јуначком и поштеном српском човјеку.
Вишковић је у обраћању на академији поводом обиљежавања Дана бораца Војске Републике Српске и 220 година од Првог српског устанка истакао да су Срби, с циљем помирења, увијек знали да забораве злочине које им је неко починио.

„Ми ћемо да се боримо за Републику Српску правним средствима, бранићемо је нашом слогом, народом, институцијама. Немојте покушавати да искушате на шта је све спреман српски народ када му ударите на земљу, кућу, на породицу!“, нагласио је Вишковић.

Он је поручио да ће Република Српска бити вјечна – шта год ко мислио.

„Војска Републике Српске и српски народ никада кроз историју од Косова до данас није била освајачка, никада нисмо имали претензије да отмемо туђе. Ми смо увијек, кроз вијекове, бранили наше и данас исто радимо, да спасимо наша огњишта, земљу, породице, вјеру и нашу традицију“, рекао је Вишковић.

У програму академије у Центру за културу учествовали су глумац Горан Јокић, те ученици и професор Средњошколског центра „Иво Андрић“ из Вишеграда.

Скупу су присуствовали представници влада Републике Српске и Србије, делегације борачке организације Републике Српске и регије Стара Херцеговина, представници невладиних организација, као и јавног и политичког живота.

Академијом је у Вишеграду окончано централно обиљежавање Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 220 година од подизања Првог српског устанка.

Претходно је у манастиру Добрун служен парастос погинулим српским устаницима, те положени вијенци и цвијеће код споменика вожду Карађорђу. Потом је код Централног споменика у Вишеграду служен помен и одата пошта погинулим борцима Војске Републике Српске /ВРС/.

Широм Републике Српске данас се обиљежава Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српска у којем су погинула 23.752 борца и 220 година од Првог српског устанка.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата имала је 210.000 мобилисаних бораца. У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

СРНА