Вишковић: Срби широм Југославије убијани као у Старом Броду

25.05.2024.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да су Срби широм бивше Југославије убијани на стравичне начине, скоро идентично као у Старом Броду и болно је то што се ово страдање крило од потомака готово 50 година.

Вишковић је данас у Старом Броду код Вишеграда, гдје су обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске и Подрињске регије, које су убиле усташе, рекао да на овом мјесту није било породице са романијског платоа која није некога изгубила.

„Да се није појавио Момир Крсмановић да напише роман `Тече крвава Дрина`, питање је да ли би се за овај злочин сазнало“, додао је Вишковић.

Он је нагласио да је Независна Држава Хрватска /НДХ/ била творевина Трећег рајха, његова продужена рука.

„Нијемци су, са ове временске дистанце, били мањи злочинци. Данас имамо да су ови што су овдје настрадали `геноцидни`, а њихови кољачи нису, они су `антифашисти`. Они сада представљају Јасеновац као `радни логор`“, рекао је Вишковић.

Он је истакао да српски народ треба да чува Републику Српску, саборност, јединство и да буде у још већој слози са својом матицом Србијом.

СРНА