Вишеграђани на духовној вечери у Сремској Митровици

05.12.2022.

Ученици вишеградског Средњошколског центра „Иво Андрић“ учествовали су у Сремској Митровици на духовној вечери „Истина о страдању у Старом Броду“.

Протојереј-ставрофор Драган Вукотић из Вишеграда рекао је Срни да је на духовној вечери говорио бесједу у којој је истакао да је народ из источне Босне и Срема дијелио исти судбину те 1942. године, када је у Сремској Митровици и околини од усташа страдало 8.000 Срба.

Он је додао да су протеклог викенда посјетили Сремску Митровицу уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, а на позив братства Саборног храма Светог великомученика Димитрија.

Ауторске стихове „Старобродски мученици“ говорио је Жељко Милошевић из Вишеграда.

У оквиру ове вечери приказан је документарни филм „Зелена гробница“ аутора Драгана Радовића из Источног Сарајева, а ученици Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда извели су драмски програм под руководством професора књижевности Дијане Инђиђ Милошевић.

На празник Ваведења Пресвете Богородице сви ученици присуствовали су Светој литургији, примили Свету тајну причешћа и поклонили се дјелу моштију Преподобне мајке Параскеве које су похрањене у храму.

Након Свете литургије организована је посјета Спомен-гробљу, мјесту страдања 8.000 Срба, а међу убијеним је и познати сликар Сава Шумановић.

Пред повратак у Вишеград посјећене су археолошке ископине старог Сирмијума и друге знаменитости из богате историје тог града.

Више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији, мучки је убијено током усташке офанзиве. Најмасовније убијање извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године.

У Старом Броду код Вишеграда освештан је Спомен-музеј старобродским жртвама. У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

СРНА