Вишеград све више привлачи туристе

06.04.2022.

Бројни туристи, како домаћи, тако и из окружења, долазе у Вишеград, а према садашњем нивоу посјећености града на Дрини и Рзаву, ова сезона могла би бити једна од успјешнијих.

Из општине Вишеград истичу да су у току припреме за предстојећу сезону, те да је прошлогодишња била успјешна, без обзира на пандемију вируса корона, чиме су били задовољни и сви који се баве туризмом.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да га радује чињеница што се у Вишеграду могу видјети туристи, посебно у Андрићграду, незаобилазној туристичкој дестинацији.

Он је напоменуо да је Вишеград представљен на Сајму туризма у Београду, гдје владало велико интересовање посјетилаца.

„Имали смо низ сусрета са представницима многих градова и општина из Републике Српске и Србије. Договорена је сарадња са градом Ваљево, која се односи прије свега на развој туризма. У оквиру Сајма смо потписали Повељу о братимљењу са македонском општином Дојран и вјерујем да ће овај споразум донијети додатни развој за обје општине. Општина Вишеград је представљена на најбољи начин и вјерујем да ће ова година бити једна од бољих“, рекао је Ђуревић.

Ђуревић је нагласио да посебну пажњу у сусрет љетњој туристичкој сезони треба посветити рјешавању проблема чистоће, уређења зелених површина, те је позвао суграђане да се укључе у чишћење града, посебно испред својих стамбених објеката у којима живе.

„Ове године настављамо и са манифестацијама које су препознатљиве у нашем граду и то ће додатно да обогати нашу понуду, а туристи и наши грађани ће уживати у љету богатом различитим садржајима“, рекао је Ђуревић.

Из Туристичке организације Вишеград Срни је речено да у предстојећој туристичкој сезони очекују нормализацију туристичке привреде и враћање промета на ниво из 2019. године, прије избијања епидемије вируса корона.

„Послије двије године паузе, у овој туристичкој сезони планирамо одржавање традиционалних туристичких манифестација у организацији Туристичке организације општине Вишеград. Прва планирана манифестација ће бити одржана на византијском тргу у Андрићграду – `Златне руке Подриња`, потом слиједе `Вишеградска регата`, `Скокови са вишеградске ћуприје`, а за крај љетње сезоне биће одржан `Дрински котлић`“, навели су у Туристичкој организацији Вишеград.

Осим традиционалних манифестација, за ову сезону у плану је и покретање нових атрактивних садржаја којима би се обогатила туристичка понуда.

„У току припреме за сезону договорена је интензивнија сарадња са туристичким организацијама из Црне Горе и Србије ради размјене искустава из праксе. Туристичка организација Вишеград је за наступајућу сезону штампала нове промотивне материјале Вишеграда на више страних језика“, потврђено је у општинској Туристичкој организацији.

СРНА