Вишеград први у Српској добио улицу Споменка Гостића

13.12.2016.

Вишеград је први град у Републици Српској који је једну улицу назвао по Споменку Гостићу, најмлађем погинулом борцу Војске Републике Српске.

Скупштина општине Вишеград донијела је одлуку да улица у насељу Гарча добије име по младом хероју, петнаестогодишњаку који је одбио понуду да се склони од ратних страхота, већ је са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске и погинуо од гранате 20. марта 1993. године, недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

„Ми смо то обећали на Видовдан ове године и обећање испуњавамо“, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, након сједнице која је завршена касно синоћ.

Он је захвалио одборницима Скупштине општине Вишеград који су ову идеју спровели у дјело.

У Одлуци о именима улица и тргова у градском насељу Вишеград именоване су и улице Девети јануар, Добровољних давалаца крви и Михајла Пупина.

Вршилац дужности Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Александар Ђукановић рекао је да ће ово одјељење у року од три мјесеца обезбиједити табле са именима улица и бројевима.

На сједници Скупштине општине Вишеград донесена је и Одлука о прихватању преноса објекта градске куће у комплексу Андрићград у посјед и власништво општине Вишеград.

„Објекат је пренесен у власништво општине, према књиговодственој вриједности без посебног плаћања накнаде, како је дефинисано уговором о финансирању изградње пројекта Андрићград“, додао је Ђукановић.

СРНА