Увести систем раздвајања отпада

26.03.2019.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић разговарао је данас са представницима Развојног програма УН /УНДП/ о иницијативи за увођење новог система управљања отпадом, према принципу раздвајања на мјесту настанка.

Самостални стручни сарадник за локални развој у општини Вишеград Радмило Михајловић рекао је да ће увођењем овог модела, из отпада бити извучени сви материјали који могу бити понуђени тржишту ради продаје.

„Отпад раздвојен на мјесту настанка најчистији је и има највећу тржишну вриједност, док запрљани отпад губи 70 одсто вриједности“, истакао је Михајловић.

Он је додао да се овај пројекат састоји из неколико фаза у којима ће бити утврђен начин спровођења модела, његови финансијски ефекти, те у којим дијеловима општине, предузећима, установама и домаћинствима ће се примјењивати модел.

„Фазе подразумијевају именовање пројектног тима, одабир дијела града у коме ће модел бити тестиран, кампању подизања свијести о важности модела, испитивање тржишта, подизање капацитета комуналног предузећа, набавку потребне опреме и материјала, прикупљање отпада и његову припрему за тржиште и продају“, навео је Михајловић.

Представник УНДП-а Саша Слијепчевић рекао је да је у свим општинама отпад углавном завршава на депонијама, али да такав систем не функционише.

„Са друге стране, имамо тржиште које вапи за сировинама које могу да се извуку из отпада. Циљ нам је да унаприједимо систем како би комуналном предузећу дали прилику да приходује нека средства, а и да очистимо град од смећа које видимо поред сваког локалног пута“, нагласио је Слијепчевић.

Састанку су присуствовали и представници ресорних општинских одјељења и локалног комуналног предузећа „Комуналац“.

СРНА