Утврђене незаконитости у раду претходне администрације

27.12.2016.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је новоизабрана локална власт утврдила низ нерегуларности у пословању претходне администрације и бившег начелника, и све ће доставити надлежним органима.

Ђуревић каже да је прва нерегуларност која је уочена несавјесно трошење горива.

„На основу рачуна који је испоставила бензинска пумпа установљено је да је возач из општине својом картицом на дан пред изборе за више од 2.000 КМ насуо гориво у возила која не припадају општини“, рекао је Ђуревић на конференцији за новинаре.

Он каже да је уочена и нерегуларност у фактури испостављеној из продавнице у којој су за више од 8.000 КМ купљени намирнице и пакети за изборну кампању, а рачун уредно враћен добављачу, уз образложење да не постоји наруџбеница, нити писани траг ко је добио намирнице из пакета.

Ђуревић каже да је поражавајуће што су злоупотријебљена дјеца у Основној школи „Вук Караџић“ јер је бивши начелник одлучио да из буџетске резерве по 1.100 КМ буде додијељено за два аутобуса за одлазак ђака на екскурзију, а тај новац је коришћен за одлазак на политичке скупове.

Према његовим ријечима, на основу траженог дописа из Основне школе одговорено је да ниједну екскурзију у том периоду није финансирала општина Вишеград, већ су одлазак дјеце плаћали родитељи.

„Општина је за потребе неких дешавања у Вишеграду куповала печење у другој држави, прокријумчарила га преко границе и сада ти људи потражују новац, а ми немамо основе за то плаћање“, наглашава Ђуревић.

Он је навео да је при запошљавању приправника бивши начелник незаконито својом вољом повећао број са девет на 14, а велики број нерегуларности уочен је и код пројеката започетих у претходном периоду.

Замјеник начелника општине Вишеград Младенко Тасић рекао је да су нерегуларности утврђене и у пословању јавних предузећа, а било је и нерегуларности произведених политичком вољом у раду Скупштине општине.

„Претходна власт је на крају мандата смијенила замјеника начелника и на то мјесто поставила другог кандидата. Све је урађено нерегуларно, што је потврђено и на суду“, каже Тасић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Његош Танасковић рекао је да је дефицит буџета општине Вишеград, за који не постоји покриће, већи од пола милиона КМ.

„За многе инвестиције уговорене су обавезе, а новца нема, нити је обезбијеђен. Прије свега мислим на изградњу и реконструкцију пута према Вишеградској бањи, санацију пута на Гарчи. Закључени су и уговори за санацију локалних улица, израду бетонске рампе у кориту ријеке Рзав, одржавање локалних макадамских путева“, наводи Танасковић.

Танасковић је рекао да је и у другим ставкама буџета потрошња била већа него што је предвиђено, прије свега, на репрезентације и поклоне.

Вршилац дужности начелника за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Александар Ђукановић каже да је затекао велике инвестиционе пројекте, без ријешених имовинско-правних односа, издатих грађевинских дозвола и обрачунате накнаде.

Ђукановић је навео да су се накнадно појавиле и фактуре за извођење радова за које се приликом примопредаје није ни знало јер су рађени по усменом уговору.

Представник Скупштине Андрићграда Дарко Андрић рекао је да се због лошег функционисања претходне локалне власти није ни могло очекивати да неко улаже новац у Вишеград, и пропуштено је много прилика јер су представници бивше власти игнорисали важне људе који су долазили и у Андрићград и у Вишеград.

Он сматра да ће нова власт морати много да се труди да би стабилизовала стање и да би се охрабрили сви који желе да сарађују да поново долазе у Вишеград, да се на прави начин повежу и Андрићград и Вишеград.

„Биће веома тешко вратити то повјерење људима, да се улаже у Вишеград, да се на прави начин располаже новцем грађана“, напоменуо је Андрић.

Из општинске управе Вишеград новинарима је потврђено да бивши начелник општине Славиша Мишковић није потписао записник о примопредаји иако су му послате двије ургенције.

СРНА