Ускоро завршетак радова на изградњи водовода у Прелову

04.06.2019.

Текст под називом „Вишеградски Скадар на Бојани – једни граде други разграђују“ који се појавио у јавности 31. маја ове године, очит је примјер непрофесионалног новинарства и почетак прљаве кампање на коју су нас исти већ навикли“, саопштено је из општинске управе Вишеград.

У тексту се упорно цитира једна страна, извлаче ријечи из контекста другој, а као „компетентни“ саговорници се узимају људи који су у овој локалној заједници веома познати, али, нажалост, не по добром и не по конкретним дјелима.

Колико год да је истина о снабдијевању водом становника Прелова болна, чињеница је и да је законска процедура оно чега се ова страна није придржавала, гдје је уочен низ неправилности.

Дана 04.08.2016. године, урбанистичко – грађевински инспектор општине Вишеград Љиљана Ћиковић је извршио инспекцијску контролу код „Петковић“ д.о.о. из Новог Горажда, подизвођача грађевинских радова на изградњи транспортног цјевовода Клашник – Прелово у мјесној заједници Прелово, општина Вишеград.

На основу члана 57. Закона о инспекцијама у Републици Српској и члана 190. Закона о општем управном поступку, донијето је рјешење да се подизвођачу „Петковић“ д.о.о. Ново Горажде забрањује извођење радова на изградњи транспортног цјевовода Клашник – Прелово у мјесној заједници Прелово у општини Вишеград, јер су се радови изводили без прибављене грађевинске дозволе и без ријешених имовинско-правних односа.

Дакле, из посљедњег може се закључити да је урбанистичко – грађевински инспектор обуставио радове на овом овом пројекту док је још увијек начелник општине Вишеград био Славиша Мишковић.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Александар Ђукановић рекао је да је Влада Републике Српске у јуну 2016. године утврдила да је истекло двије године од проглашења општег интереса за изградњу водовода од изворишта Клашник до Прелова.

„У том периоду мора се покренути поступак експропријације што није урађено. Када истекне тај рок од двије године и не покрене се поступак експропријације, нови општи интерес у року од годину дана не може се покренути за исту локацију“, нагласио је Ђукановић.

Он је истакао да је ово општинско Одјељење у децембру 2016. године покренуло поступак по службеној дужности за легализацију досадашње трасе водовода Прелово – Клашник, односно легализацију дијела тог водовода.

„Урађен је пројекат изведеног стања који је основа за легализацију тог водовода, како би се искористио дио тих положених цијеви, са уцијевљењем двије трасе Градина и Оџак 1 и 2 у постојећи водовод“, навео је Ђукановић.

Према његовим ријечиима, урађена је нова пројектна документација, урбанистичко-технички услови и издати су локацијски услови, а покренут је и поступак припремних радњи за формирање парцела на изворишту Оџак 1 и 2 који је одобрио катастар и ускоро креће поступак експропријације тог дијела земљишта.

Он је додао да су стручна лица грађевинске струке и хидрашког смјера, као и правна лица која су радила на мишљењу и урбанистичко-техничким условима, процијенила да постоји капацитет воде на овим извориштима који ће, изградњом водовода, бити довољан да сви становници насеља Прелово буду снабдјевени водом.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је Комисија за очување националних споменика БиХ покренула поступак утврђивања заштите одређеног природног и културног добра, односно стећака на том простору.

„У складу са позитивним законским прописима, до окончања поступка те Комисије, сва правна и физичка лица дужна су да се уздрже од било каквих активности на том подручју, с циљем спријечавања штете на таквим добрима уколико постоје. Комисија до данас није одлучила о заштити таквих споменика, тако да се на том подручју не могу преузимати никакве радње“, нагласио је Ђуревић.

Новоизабрани директор Јавног и комуналног предузећа „15. април“ из Вишеграда Владимир Гладанац истакао је да је ово предузеће у овој години склопило уговор са општином Вишеград за изградњу дијела водовода Градина-Прелово са два крака и два изворишта Оџак 1 и Оџак 2 и да ускоро крећу радови.

„То је нешто што смо планирали за ову годину, требало је да кренемо са радовима и раније, али временске прилике нису дозволиле радове такве врсте, тако да чим се вријеме стабилизује реализоваћемо тај пројекат до краја. Извођач радова је предузеће „15. април“ Вишеград, вриједност пројекта је око 50.000 КМ, а рок израде 60 дана“, казао је Гладанац.

Одборник у Скупштини општине Вишеград Лазо Чаркић рекао је да је захваљујући начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу и његовим сарадницима испоштована сва законска процедура и да су у сарадњи са народним послаником Пером Петровићем и Владом Републике Српске обезбијеђена неопходна новчана средства за завршетак радова.

„Потписан је уговор са извођачима радова како би се коначно изградио водовод и ријешио проблем становника Прелова који муку муче са водоснабдијевањем готово 20 година“, навео је Чаркић.

Новоизабрани предсједник мјесне заједнице Прелово Бобан  Каргановић истакао је да постојећи доток воде из старог водовода није довољан за свакодневну употребу, али да се уз помоћ општине готово свакодневно вода допрема у цистернама.

„Обавеза Савјета мјесне заједнице је да се максимално укључи у рјешавање тог проблема.  Имамо веома добру сарадњу са локалном управом и радује нас то што је уговор потписан и да ће радови ускоро почети“, казао је Каргановић.

Одборник СНС-а у Скупштини општине Вишеград Зоран Папић, који је и сам насељен у Прелову, рекао је да се нада завршетку овог пројекта, те додао да је, уколико није могуће ради законске процедуре довести воду са дијела са кога је започет пројекат, тренутна алтрернатива добра и да ће становници Прелова бити задовољни одакле год да вода дође.