Ускоро нови пројекти у пољопривреди и туризму

09.07.2019.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић разговарао је данас са представницима швајцарске организације „Каритас“ о реализацији пројекта социјално – економске подршке у општинама Горње – дринске регије у наредне четири године.

Координатор јединице за управљање развојем Радмило Михајловић рекао је да се пројекат „Каритаса“ односи на све предузетничке активности које генеришу приходе.

„Првенствено се то односи на сектор пољопривреде и туризма, те заједничке активности између пољопривреде и туризма у виду подршке локалним производима које можемо продати туристима“, нагласио је Михајловић.

Он је навео да коначна финансијска конструкција зависи од броја корисника на територији општине, те да ће општина Вишеград пројекат подржати са 40 одсто учешћа.

„На територији општине Вишеград могуће је подржати око 40 индивидуалних корисника и око 10 удружења, задруга или предузетника у наредне четири године“, истакао је Михајловић.

Представник организације „Каритас“ у БиХ Златан Савић рекао је да је пројекат усмјерен према становништву које је социјално и економски искључено, али и према другим бизнисима гдје је могуће запошљавати ту категорију људи.

„Пројекат се односи на обучавање тог становништа које ће и бити наша фокус група, обучавање у писању пројеката, у креирању бизнис плана, у учешћу у активностима који ће након тога од нас добити грантове и подршку локалним удружењима, задругама и омладинским организацијама“, истакао је Савић.