Уручена рјешења за додјелу станова социјално угроженим и расељеним лицима

27.12.2021.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић уручио је данас 40 рјешења будућим корисницима станова у новоизграђеној згради у Калатама, која је намијењена за социјално угрожена и расељена лица.

Ђуревић је рекао је да је зграда изграђена у оквиру пројекта социјалног становања и да ће у наредном периоду заједно са Секретаријатом за расељена лица бити потписани и уговори о становању.

„Сви они који су учествовали у реализацији овог пројекта дали су све од себе да станови посједују све неопходне услове за нормалан живот“,навео је Ђуревић.

Он каже да га посебно радује чињеница да ће на овај начин бити збринута лица из колективног центра у Незуцима.

Александар Ђукановић из општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове каже да се зграда састоји од станова површине од 30 до 57 метара квадратних који су у потпуности опремљени.

„Корисници су данас добили рјешења против којих имају право да изјаве жалбу, а након правоснажности рјешења, биће потписани уговори са додјелом о кориштењу стамбених јединица и додијељени кључеви, те извршено усељење у сарадњи са учесницима пројекта“, навео је Ђукановић.

Он је појаснио да ће корисници плаћати за стан закупнину коју је утврдила Скупштина општине Вишеград од једне конвертибилне марке по квадрату, с тим да ће општина накнадно расписати конкурс за субвенционисање те закупнине за кориснике који испуњавају услове прописане Законом о социјалном становању.

Ђукановић је подсјетио да је општина Вишеград за овај пројекат обезбиједила земљиште, пројектну документацију, неопходне дозволе и прикључке на инфраструктуру.

Мирко Ивезић, корисник који је данас потписао рјешење о додјели стана у згради у Калатама захвалио се свима који су учествовали у реализацији пројекта за социјално становање.

„Много ми значи што сам дошао до рјешења стамбеног питања јер сам од 2004. године живио као подстанар“, додао је Ивезић.

Један од потписника рјешења Борисав Гиговић каже да је у Вишеград дошао 1992. године из Горажда и да је након 30 година дочекао да добије свој стамбени простор.

Донаторска средства за изградњу стамбеног објекта у Калатама обезбиједио је Секретаријат за расељена лица и миграције Републике Српске у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице у Савјету министара, Фондом за повратак и општином Вишеград.

СРНА