Ученици уредили Јеврејско и Католичко гробље

08.10.2020.

Ученици Средње школе „Иво Андрић“ у Вишеграду, уз подршку професора, очистили су гробна мјеста Андрићевих сродника и ликова из дјела на Јеврејском и Католичком гробљу, поводом Дана школе који ће бити обиљежен сутра.
Директор школе Дивна Васић рекла је да су ученици посјетили гробна мјеста Андрићевих сродника и гробно мјесто Лотике Лоти Целермајер, јунакиње романа „На Дрини ћуприја“.

Васићева је истакла да се у овој години навршава 75 година од објављивања Андрићевих првих романа, подсјећајићи да су му књижевну величину и признатост у свијету донијели прозни опуси „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“ и „Гопођица“.

„Ми, Вишеграђани смо дужни да не дозволимо да немар, незнање и вријеме униште обиљежја Андрићевих сродника, као и гроб његове најпознатије књижевне јунакиње“, нагласила је Васићева, која се као истраживач бави очувањем јеврејског насљеђа.

Најпознатија вишеградска Јеврејка, захваљујући роману „На Дрини ћуприја“, је Лоти Целермајер Лотика која је проживјела у Вишеграду 58 година.

Она је у Вишеград дошла за бољим животом и водила чувени хотел „Лотика“. У главној улици постоје и јеврејске куће и зграде из периода када су Јевреји живјели у овом граду.

СРНА