Ученици очистили гробове Андрићевих јунака

07.10.2021.

Ученици Средњошколског центра „Иво Андрић“, у сарадњи са својим професорима, очистили су Јеврејско гробље на Околиштима и у Црнчи, гдје су сахрањени неки од Андрићевих јунака.

Ученици су уредили гроб најпознатије Андрићеве књижевне јунакиње Лотике и њене породице, а на гробљу у Црнчи очишћена су и гробна мјеста Андрићевих сродника, Ане и Ивана Матковшчика.

Директор Средњошколског центра Дивна Васић рекла је да је циљ ове традиционалне акције да науче млађе генерације да је неопходно бринути о насљеђу и да се не смије дозволити да немар, незнање и вријеме униште тако важна обиљежја.

„Ово је година јубилеја, јер се навршава 60 година од додјеле Нобелове награде и 50 година од добијања Повеље почасног грађанина Вишеграда Иви Андрићу. Повеља почасног грађанина му је додијељена поводом 10 година од добијања Нобелове награде и 400 година од изградње ћуприје на Дрини“, навела је Васићева.

Она је подсјетила да је Лотика, јунакиња романа „На Дрини ћуприја“, била пољска Јеврејка која је 58 година живјела у Вишеграду.

„Лотика је један од најупечатљивијих женских ликова у нашој књижевности, лик прве пословне жене која је унијела европски дух у вишеградску варош и успјешно водила први хотел у Вишеграду“, рекла је Васићева.

СРНА