Ученици обиљежили 129 година од рођења Иве Андрића

09.10.2021.

Ученици вишеградске Средње школе „Иво Андрић“ обиљежили су 129 година од рођења нобеловца, полагањем цвијећа на споменик великом писцу крај вишеградске ћуприје и у Андрићграду.

Директор Средње школе Дивна Васић рекла је да се Андрић цијелог живота осјећао Вишеграђанином.

„Познато је да је одрастао у Вишеграду код своје тетке Ане и тетка Ивана Матковшчика, који су га одгајали са много љубави. Осим њих, његово дјетињство обиљежили су и Вишеграђани – учитељ Љубомир Поповић о којем је касније написао причу, затим служавка Ајкуна Хрељић, која га је свакодневно водила у школу“, навела је Васићева.

Она је подсјетила да је Андрић престао да долази послије смрти поочима и помајке у Вишеграду 1927. године.

„Међутим, у другој половини 20. вијека, када је већ постао афирмисан и цијењен велики писац три пута је посјетио Вишеград – 1953, 1963. и 1972. године. То је био и његов опроштај од града дјетињства. Кажу да је сјетно рекао одлазећи из Вишеграда, увијек је узбудљиво и забавно посјетити мјесто свог дјетињства и сјетити се предјела које сте некада напустили, а уствари их никада нисте заборавили. Ето, велике и дубоке везе Андрића са својим завичајем“, нагласила је Васићева.

Она је рекла да је ова година јубиларна јер се навршава 60 година од добијања Нобелове награде и 50 година од проглашења Андрића почасним грађанином Вишеграда.

Иво Андрић рођен је 9. октобра 1892. године у Травнику. У Вишеграду је завршио основну школу, у Сарајеву средњу, а студирао је Филозофију – Одсјек за словенске књижевности и историју у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу.

Андрућу је 1961. године додијељена Нобелова награда за књижевност за роман „На Дрини ћуприја“.

СРНА